Ráfázhat, aki potyára hív rendőrt

A magyar autósoknak is figyelniük kell arra, hogyan cselekednek, ha Ausztriában vezetnek, és netalán balesetbe keverednek. Pénzbe is kerülhet egy rossz döntés.

Aki Ausztriában autózik, annak érdemes tudnia, hogy nem kell minden esetben rendőrt hívnia, ha balesetet szenved, sőt, nem is ajánlott. Abban az esetben ugyanis, ha valaki úgy hív rendőrt koccanásos baleset helyszínére, hogy nincs sérült és a felelősség is egyértelmű, tehát elég lett volna az adatok kölcsönös cseréjével rendezni az esetet, indokolatlanul von el rendőri jelenlétet más feladatok végrehajtásától, így fizetnie kell – hívta fel rá a figyelmet a KRESZváltozás Facebook-oldala.

Az Unfallmeldegebühr – vagyis a „kékfényadó” – összege 36 euró, ami a jelenlegi árfolyamon körülbelül 14 ezer forintnak felel meg, míg a bevezetésekor 500 schillinget számítottak fel. Egy korábbi cikkben azt írja az Auto Motor und Sport, hogy 1996 júliusa óta él a szabály, amivel Ausztriában sikeresen visszaszorították az anyagi kárral járó balesetek számát: már az első év 23,2 százalékos csökkenést hozott. Habár 60 millió schillingre számítottak, ez idő alatt végül 16,92 millió schillinges bevételt termelt a baleseti bejelentési díj, no, nem a rendőrség számára, az összeg ugyanis azóta is az államkasszában landol.

Fontos, hogy a jelenleg 36 eurós adót nem a baleset okozója fizeti, hanem az, aki kihívta a rendőrt – ezalól a külföldi, így a magyar állampolgár sem jelent kivételt. Amennyiben valamennyi érintett egyetértett a rendőr kihívásával, mindannyiuknak fizetnie kell. Természetesen más a helyzet, ha indokolt esetről van szó: ezek közé tartozik, ha

  • a balesetet kívülálló személy, pl. tanú jelenti be,
  • forgalmi vagy egyéb okokból a helyszín biztosítására van szükség,
  • nincs lehetőség az adatok kölcsönös cseréjére, ideértve azt is, ha valamelyik jármű adatai nem állnak rendelkezésre,
  • valamelyik fél már távozott a helyszínről anélkül, hogy megadta volna az adatait,
  • személyi sérülés történt,
  • fennáll az ittas vagy bódult állapotban történő vezetés gyanúja,
  • vadon élő állatot ütöttek el.

Benne volt a pakliban, hogy más országokban is megjelenik a kékfényadó: a 2010-es évek elején Németországban merült fel az ötlet, miszerint 40 euróra büntették volna azokat, akik ok nélkül hívják ki a rendőrt. Végül sem Brandenburgban, sem Hamburgban nem kapott zöld utat, így elvetették a javaslatot.