Meddig használható a téli gumi?

Általános szabály szerint a gyártástól számítva 10, a felszereléstől számítva 5 évig használhatók biztonságosan a gumiabroncsok. A gyakorlat azt mutatja, minél régebbi kocsival közlekedik valaki, annál idősebb az abroncs. Pedig nem csak az a fontos, hogy az évszaknak megfelelő autógumit használjuk, hanem ne várjuk meg, amíg elkopik. Hiszen a nem megfelelő állapotú gumiabroncs is életveszélyes lehet. Elmondjuk, hogy meddig használható a téli gumi és mit mond erről a kresz, megbüntethetnek-e, ha nyáron téli gumival jársz.

A tapasztalat azt mutatja, – amelyet a szakértők is alátámasztanak-  hogy a téli és nyári gumicserén nem érdemes spórolni. 

A téli gumit tartósan 7 fok alatt kell használni, mert hideg időben más az abroncs tapadása az úttesten, ehhez pedig nem megfelelő a nyári gumik összetétele. A nyári gumikra ugyanez igaz: napi 7 fok feletti középhőmérséklettől kezdve  biztosabb tapadást nyújtanak, mint a téli gumi. Ezért van, hogy a téli gumi sokkal jobban kopik, ha meleg időben járunk vele.

Nehéz eldönteni, hogy mikor van itt a gumicsere ideje ebben a változékony, kora tavaszi időben. Ilyenkor a hőingadozás még óriási, a reggeli 0 fok után napközben akár 17 fok is lehet. Tartós 7 fok felett a téli gumi ugyan jobban kopik, de a változékony, átmeneti idő még nem tesz benne hatalmas kárt. 

Meddig használható a téli gumi biztonsággal?

Fontos tudni, hogy a téli gumi nemcsak sokkal jobban kopik a tartósan magas aszfalthőmérséklet esetén, de ilyenkor a fékút is megnő. Emellett elég egy erősebb manőver és máris deformálódott a gumiabroncs. 

A szakértők szerint amikor már nem tapasztalható nagymértékű hőingadozás, akkor jött el a téli gumi csere ideje és nyugodt szívvel válthatunk nyárira. A hivatalos ajánlás szerint a gyártástól számítva 10, a felszereléstől számítva 5 évig használhatók biztonságosan a gumiabroncsok.

A gumiabroncsok egyik legfontosabb tulajdonsága a profilmélység. Amíg megfelelő egy gumi profilmélysége, addig biztonsággal használhatjuk. Az elkopott gumikat viszont mihamarabb le kell cserélni, mert fokozottan balesetveszélyesek akár hideg, akár meleg az idő.

Mekkora a megfelelő profilmélység?

A jogszabály 1,6 milliméterben határozza meg a megfelelő profilmélységet. Ha ennél kopottabb gumival járunk, akkor a rendőr is büntethet érte. A nyári gumik esetében a biztonságos profilmélység 2,5-3 milliméter.

A téli gumik esetében magasabb a megfelelő profilmélység, ott már 4 milliméter alatt érdemes a gumikat lecserélni.

Nem véletlen, hogy több környező országban eleve kötelező a téli gumi használata, de például Csehországban és Ausztriában a 4 milliméteres profilmélység is kötelező. 

Mit mond a KRESZ, meddig használható a téli gumi?

KRESZ szabályok alapján “aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles azt úgy tenni, hogy a személy-és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon. “

A gyakorlatban viszont Magyarországon a jelenleg hatályos törvények szerint nem szabható ki büntetés vagy figyelmeztetés, ha egy autós az évszaknak nem megfelelő abroncsot használ.

Ezzel szemben például Németországban 60 eurós (23 ezer forint) bírság és egy büntetőpont járhat a téli útviszonyok melletti nyári gumis autózásért.