Változik a gépjárműadó-fizetés

Eddig két részletben kellett a gépjárműadót befizetni az autótulajdonosoknak, amelynek első határideje március 15. volt. 2024-ben változott a szabály: az éves adót egy összegben kell befizetni, és a határidőt is eltolták. Na de mennyivel? A gépjárműadót meddig kell befizetni idén, hol és hogyan tehetjük ezt meg? Mutatjuk a tudnivalókat.

A NAV minden évben, március elején küldi ki a határozatokat az autó tulajdonosoknak, amelyben szerepel, hogy az adott évre mennyi gépjárműadót kell befizetni. (Régi nevén súlyadó.) Eddig az volt a gyakorlat, hogy az adót két részletben kellett rendeznünk, ami sokszor megkavarta az autósakat: volt, aki duplán fizette be, de az is gyakran előfordult, hogy a 2. részlet elfelejtődött.

Immár a NAV az évi két alkalom helyett csak egyszer küld a gépjárműadó befizetéséről értesítést, ennek az egy példánynak kellett megérkeznie március elején. Azok a gépjármű tulajdonosok, akiknek van valamilyen elektronikus elérhetősége (pl. cégkapu, hivatali tárhely; magánszemélyek, egyéni vállalkozók KÜNY-tárhely),azon keresztül kapják meg a határozatokat. Ha az autótulajdonosnak nincs ilyen elérhetősége, akkor a NAV postán küldi ki a határozatot.

Gépjárműadó: meddig kell befizetni?

A gépjárművek tulajdonosainak, üzembentartóinak április 15-ig kell befizetni az adót az eddigi március 15-e helyett. Ha valaki később kapja meg a határozatot, akkor annak véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell megfizetnie az adót. (A határozatra az átvételtől számított 15 napig lehet fellebbezést benyújtani.)

A gépjárműadó összege a befizetési határidő napja előtt nem jelenik meg tartozásként az adószámlán. Fontos, hogy ha a tulajdonos 2025-től értesítő levelet kap, nem határozatot, akkor a befizetési határidő az átvételtől függetlenül április 15.

Mi van akkor, ha nem tudjuk egy összegben befizetni?

A NAV a következőt írja: A természetes személy adózó – ideértve a vállalkozási tevékenységet folytató és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyt is – tárgyév június 30. napjáig benyújtott kérelmére az adóhatóság a tárgyévben előírt éves gépjárműadó-fizetési kötelezettségre öthavi pótlékmentes részletfizetést engedélyez.

Vagyis: igényelhető öthavi, pótlékmentes részletfizetés. Magánszemélyek és vállalkozók is élhetnek a lehetőséggel, a legegyszerűbben a NAV-Mobil alkalmazáson keresztül intézhetjük el.

Gépjárműadó: hol kell fizetni?

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy miért pont a NAV küldi ki a határozatot. Az ok roppant egyszerű: a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1. óta az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, azaz a NAV látja el.

Hova kell megfizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni.

Ezt legegyszerűbben a NAV-Mobil alkalmazás Gépjárműadó csempéjén vagy az iratban elhelyezett linken tehetjük meg. Átutalásnál a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Hogyan?

A gépjárműadót rendezhetjük banki átutalással, illetve a NAV-Mobil applikációban és a NAV Ügyfélportálon keresztül is. Aki postán kapta meg a határozatot, kapott mellé csekket is, azt kell befizetni. Aki inkább személyesen szeretné elintézni a dolgot, az keresse fel a NAV ügyfélszolgálatát. 

Banki átutalás esetén az adót a 10032000-01079160 számú, NAV belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell befizetni. Ahogy fentebb írtuk, figyeljünk arra, hogy átutalás esetén a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet írjuk be, ne az autó rendszámát. (Különben a NAV nem, vagy csak későn tud minket azonosítani.)

Ha a NAV Ügyfélportált (ÜPO) használjuk, a felületén belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét, amelyet tartozás esetén azonnal rendezhet is a felületen.