Ráfázhatnak a hazai autósok, ha ezzel kockáztatnak

A fokozatosan tavasziasodó időjárásnak köszönhetően egyre kevésbé indokolt a téli gumik használata. Rosszul járhatnak azok, akik nyáron is téli gumival akarnak közlekedni.

Ha hihetünk a meteorológusoknak, véget ért a tél, így lassan időszerűvé válik a téli gumik nyáriakra történő lecserélése, ugyanakkor azoknak érdemes április közepéig várniuk, akik kora reggel indulnak útnak autóval – írja közleményében a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA).

A szervezet szerint fent lehet hagyni a téli abroncsokat nyárra, „ha muszáj”, de a spórolás reményében semmiképpen sem érdemes, mivel „a téli abroncs egyszerűen nem alkalmas nyári közlekedésre”. A melegben óhatatlanul jobban kopnak a téli mintázatú gumik, így amit megspórolnánk a nyári garnitúra árán, azt elbukjuk a gyorsan kopó téli abroncs idő előtti cseréjén.

Számos kellemetlenséget okozhat, hogy nyáron is téli gumival közlekedünk. Egyrészt a futófelület mintázat rontja a komfortérzetet, például zavaró mértékűre nőhet a zajszint, de rosszabb irányíthatóságot és fékezhetőséget is eredményez. Aki egy garnitúrával akar autózni egész évben, annak a HTA a négyévszakos gumikat ajánlja.

Szöveg és fotó forrása: http://vezess.hu