Bővítik az M1-es autópályát

Felülvizsgálta a kormány a gyorsforgalmi utak fejlesztéséről és üzemeltetéséről kötött autópálya koncessziós szerződést, és annak módosítása mellett döntött – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A költségvetés tehermentesítése érdekében 2023-ban számos beruházást leállítottak vagy átütemeztek, ugyanakkor most arról döntöttek, hogy

AZ M1 AUTÓPÁLYA BUDAPEST (M0 AUTÓÚT) ÉS BICSKE KÖZÖTTI SZAKASZÁNAK HÁROM SÁVRA TÖRTÉNŐ BŐVÍTÉSÉT KONCESSZIÓS KIVITELEZÉSI KÖRBE ADJÁK.

Magyarázatképpen azt írják, az M1 autópálya Budapest (M0 autóút) és Bicske közötti szakasza közvetlenül kapcsolódik az M0-ás körgyűrűhöz, így a dél (M6, M5) és a kelet (M4, M3) felé irányuló tranzit forgalom is ezen halad keresztül, melyek együttesen már kimerítették az útszakaszok teljesítőképességét.

A közlemény szerint a kivitelezés elhalasztása, elmaradása a Budapest felé tartó és azt elhagyó regionális, országos és nemzetközi forgalom állandó, súlyos akadályoztatását, ezzel együtt a baleseti statisztika jelentős romlását eredményezte volna.

A szerződésmódosítás megnyugtatóan rendezte ezeket a kérdéseket azzal, hogy koncesszor általi kivitelezésébe adta az érintett szakasz sávbővítési, valamint az M1-M100-103 különszintű csomóponti rendszer építési és üzemeltetési feladatait – írják.Mint írják, szükségessé vált a koncessziós autópálya szakaszok sávbővítésének és az új autópálya szakaszok építésének időbeli átütemezése, emellett a koncessziós szerződésben rögzített, a koncesszortól elvárt szolgáltatási szinteket és a biztonságos közlekedést biztosító ún. „Közlekedésbiztonsági Burkolatfelújítási Munkák” koncesszor általi elvégzése is.

Szöveg és fotó forrása: http://portfolio.hu