Aki autópálya-matricát vett, az érintett lehet az utóbbi idők legnagyobb, 26 milliárdos adatszivárgásában

A VoxPay is érintett lehet a napokban napvilágot látott, kritikus léptékű kiberbiztonsági incidensben, csalók élhetnek vissza a szolgáltató nevével. A cég megosztott néhány információt, mi utalhat csalásra, és hogyan lehet jelezni az ilyen eseteket.

Rendkívüli adatszivárgásról tájékoztatja ügyfeleit a VoxPay nevű autópályamatrica-szolgáltató cég, „amely valószínűleg példátlan a méretét tekintve”.

A cég közleménye idézi azt az incidenst, melyről a hvg.hu is beszámolt a Cybernews nyomán: e szerint az adatszivárgás összesen 26 milliárd rekordot érint, ami 12 terrabájtnyi információt jelent.

A VoxPay közlése szerint „valószínűleg visszaéltek” az ő nevükkel is, ennek érdekében pedig felhívják a figyelmet néhány fontos információra.

„Az utóbbi időben észleltük, hogy néhány csaló a VoxPay nevében is küld kétes eredetű ajánlatokat autópálya-matrica vásárlására. Ezek a csalók általában kedvezményes matrica vásárlási lehetőséget ígérnek, ám hangsúlyoznunk kell, hogy a VoxPay soha nem küld ilyen ajánlatokat sem e-mailen, sem sms-ben vagy más csatornán keresztül” – írják.

Az e-matricák ára mindig fixen megszabott hatósági ár, ezen felül online vásárlás esetén kényelmi díj is felmerülhet, de az ár nem lehet alacsonyabb.

Szöveg és fotó forrása: http://hvg.hu