Hamarosan 30 km/h-s sebességkorlátozás

Amszterdam város vezetése 2023. december 8-tól az utak 80%-án 30 km/h-s sebességkorlátozást vezet be. Az új korlátozás célja a közlekedésbiztonság javítása és a zajszennyezés csökkentése.
A város vezetése szerint 30 km/h sebességnél a gyalogosok túlélési esélye egy autóval való ütközés esetén 95%, míg 50 km/h-nál 85%. A járművezetőknek több idejük van reagálni a váratlan helyzetekre, és a fékút is rövidebb.

A tanács táblák és útburkolati jelek segítségével teszi majd egyértelművé az új sebességkorlátozást a járművezetők számára. A lassabb vezetés ösztönzése érdekében az utakon is kiigazításokat fog végezni, például eltávolítja a felesleges felfestéseket és középső, előzésre alkalmas sávokat telepít.
A tanács szerint nem a büntetés lesz a fő szempont, hanem a sebességmérő kamerák segítségével fogják elkapni a sebességhatárt megszegő sofőröket. Arra is ösztönzi a járművezetőket, hogy segítsék egymást az új sebességkorlátozás betartásában azzal, hogy maguk is lassan vezetnek.

A 30 km/h-s sebességkorlátozás bevezetése része a városi tanács szélesebb körű erőfeszítéseinek, amelyek célja, hogy Amszterdamot élhetőbb és fenntarthatóbb várossá tegye.