Mindig veszélyes üzem

Amíg nem állt be egy mezőgazdasági gép a telephelyén kijelölt állóhelyére addig kiemelt figyelmet igényel a gépkezelőjétől és a környezetétől is. Folynak az őszi munkák, sajnos történnek balesetek is.

Az őszi mezőgazdasági munkák miatt több lassú jármű, önjáró munkagép és mezőgazdasági vontató vesz részt a közúti forgalomban, amelyek jelenléte fokozott baleseti kockázatot jelent. Ebben az időszakban a munkákhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése és a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be.

Így történt ez október 11-én is a sötétedés időszakában. A rendelkezésre álló adatok szerint egy 19 éves férfi egy mezőgazdasági vontatóval és a hozzá kapcsolt kétsoros tárcsával a 3 sz. főút melletti mezőgazdasági útról kihajtva az úttal szembeni tanya hátsó bezárt kapujánál úgy állt meg, hogy a vontatmány a 3 számú főút útpályájára belógott. A gépkezelő a megállás után kiszállt kaput nyitni. Közben a főúton érkező, egy 68 éves férfi által vezetett személygépkocsi az oldalról kivilágítatlan munkaeszköznek ütközött. A jármű az úttest jobb oldali útpadkáján állt meg. A balesetben a személygépkocsi vezetője könnyen sérült, azonban a jobb első ülésben utazó 67 éves nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

Mindez elkerülhető lett volna a munkagép és a vontatmány megfelelő kivilágításával. A következőkben felsorolunk néhány fontos szabályt és jótanácsot a munkagéppel közlekedőknek:

  • A gépvezető az úthasználat megkezdése előtt tájékozódjon az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról!
  • Fontos, hogy a vezető, mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsokat, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni és ennek az ellenőrzésnek teljeskörűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is!
  • Földútról szilárd útra történő felhajtás előtt a járműre tapadt sarat el kell távolítani, hogy az ne szennyezze be az utat. Aki szennyeződést visz fel az útra, köteles annak biztonságos eltávolításáról gondoskodni.
  • A rakományt úgy kell elhelyezni a járműveken, hogy az a vezetőt ne zavarja a szabad kilátásban és a forgalomban résztvevő többi közlekedőt ne veszélyeztesse.
  • Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is!
  • A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást kiemelt körültekintéssel kell végrehajtani!

Végül, de nem utolsó sorban a személygépjármű vezetőknek néhány jótanács: Igaz, hogy a munkagépek kevésbé dinamikusan tudnak közlekedni, így lassítják a forgalmat, de a mezőgazdasági munkák elvégzése fontos élelmezési feladat, amely mindannyiunk érdeke, ezért egy kis megértésre, türelemre és az előzésnél fokozott körültekintésre hívjuk fel az autósok figyelmét.

Szöveg és fotó forrása: http://kreszvaltozas.hu