Meghosszabbítják az ellenőrzéseket a szlovák határszakaszokon

A lengyel, cseh és a magyar határon is meghosszíbbították az ellenőrzéseket november elejéig.
Lengyelországban a határellenőrzés 2023. október 4-én lépett hatályba, és a jelenlegi bejelentés szerint egyelőre November 2-ig fog tartani. Csak meghatározott határátkelőhelyeken végzik őket, a személyek és járművek kockázatelemzés alapján kerülnek kiválasztásra ellenőrzésre – magyarán szúrópróbaszerűen.

Ez az a 9 határátkelőhely, ahol az Szlovákiából Lengyelországba léphetnek be:

  • Radoszyce
  • Perecseny
  • Muszynka
  • Piwniczna-Zdrój – Mnišek nad Popradom
  • Jurgów
  • Chyżne
  • Korbielów
  • Zwardoń – Skalité Platforma
  • Leluchów – október 5-től közúti határátkelőhely, amely kizárólag az uniós polgárok, valamint házastársaik és gyermekeik számára van fenntartva.

Az utazóknak érvényes úti okmányokkal, például személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkezniük a határátkeléshez. A különböző közúti, vasúti és gyalogos határátkelők továbbra is működnek.

Cseh-szlovák határszakasz

A cseh kormány is ógy döntött, hogy november 2-ig meghosszabbítja a szlovák határellenőrzést. Hatáskörük változatlan marad – véletlenszerűek és a helyzet jelenlegi alakulásához igazodnak.

A cél, akárcsak Lengyelország esetében, az embercsempészet és az illegális bevándorlás elleni küzdelem.

Szlovák-magyar határszakasz

Ugyanakkor a Magyarországgal közös határán Lengyelországhoz és Csehországhoz hasonló ellenőrzéseket bevezetett Szlovákia is bejelentette azok kiterjesztését. Eredetileg október 14-ig tartottak volna, tegnap pedig a kormány jóváhagyta a folytatásukat november 3-ig.

Az ellenőrzések az eddigiekhez hasonlóan a Szlovák Köztársaság Magyarországgal közös belső határának teljes hosszában, rugalmasan, az aktuális fenyegetettségnek megfelelő és a biztonsági helyzet alakulásától függően zajlanak” – olvasható a Szlovák Köztársaság közleményében.

A szlovák minisztérium arról is beszámolt, hogy az ellenőrzések október 5-i bevezetése után a Magyarországról érkező illegális migráció visszaesését regisztrálta. Heti összehasonlításban 2496-ról 1929 főre csökkent a regisztrált illegális migránsok száma. A hadsereg segíti a rendőrséget a határellenőrzésben – jelenleg mintegy 300 katona.

Lengyelországban viszont a szlovák határon tegnapi ellenőrzések során a szolgálatok két illegális bevándorlócsoportot – összesen 54 embert – Szíriából vettek őrizetbe.

Osztrák-szlovák határszakasz

Gerhard Karner belügyminiszter csütörtök délután jelentette be, hogy Ausztria 20 nappal meghosszabbítja a Szlovákiával közös határon az ellenőrzést.

A rendőrség november 2-ig folytatja a tizenegy hivatalos határátkelő ellenőrzését. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a határátkelőhelyeken az ellenőrzéseket kifejezetten a bûncsempészek ellen végzik, és az a cél, hogy a lehetõ legkisebb mértékben zavarják az ingázó forgalmat.