Erre figyeljünk Horvátországban

Idén is sokan autóval indulnak el külföldre nyaralni. Fontos azonban tudni, hogy például Horvátországban milyen szabályok vannak érvényben.

Ha a magyarok kocsival indulnak nyaralni, a döntő többség célállomása a horvát tengerpart szokott lenni. A nyári szezonban érthető módon sokkal több rendőr van az utakon. Akár egy szabálytalan parkolásnál is hamarabb intézkednek egy külföldi, mint egy horvát rendszámú autóval szemben. A rendőrség a fokozott közúti ellenőrzés során az előírt sebesség és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsitartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul.horvátország

Az Európai Tanács döntése értelmében Horvátország január 1-jétől teljes jogú tagjává vált a belső határok nélküli schengeni térségnek, így a magyar–horvát határszakaszon lévő átkelőknél megszűnt az ellenőrzés, tehát nem kerül sor ki- és beléptetésre. Ez jó hír, mivel legalább itt nem kell akár órákat várni a határátkelésre.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A fizetőkapuknál kell fizetni, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC- (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC-készülék vásárolható a Varazdin (Varasd) és Sveta Helena (Szentilona) fizetőkapui mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutaknál. A vásárlást követően felhasználónevet és jelszót kapunk, mellyel az autópálya-fenntartó (HAC) honlapján, illetve a mobilapplikáción minden pillanatban követhető az ENC-számla állapota. A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka-alagút.

A sebességhatárok alapvetően megegyeznek a magyarországi KRESZ-ben rögzítettekkel: autópályán 130 km/h, gyorsforgalmi úton 110, lakott területen belül 50, egyéb úton 90 km/h a felső határ. Különbséget jelent azonban, hogy a 24 évnél fiatalabb vezetők és a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők a sztrádán maximum 120, gyorsforgalmi úton 100, egyéb úton 90 km/h-val haladhatnak. Természetesen a nyári szezonban nagyon sok a mozgó sebességmérő. Nem ajánlott radarjelzővel vagy detektorral védekezni, mivel ezen eszközök Horvátországban tiltottak.

sebesség

Szintén jó tudni, hogy déli szomszédunknál kötelező tartozék a láthatósági mellény.

Az is fontos tudnivaló, hogy 12 éves kor alatt nem ülhet gyerek az anyósülésen, 5 éves korig pedig a gyerekülés használata is kötelező a hátsó ülésen. Speciális ülésben, a vezető melletti ülésen – a menetiránynak háttal – is szállítható a kicsi 2 éves kor alatt, de kikapcsolt légzsák mellett.

free

Sokan a nyaraláskor biciklit is visznek magukkal. Kerékpárosokra vonatkozó szabály, hogy 16 éves kor alatt kötelező a bukósisak biciklizés közben. Előfordulhat, hogy valaki nem kerékpárt, hanem robogót visz magával. A horvát szabályok szerint a robogó olyan két- vagy háromkerekű, motoros gépjármű, aminek a motorja nem haladja meg az 50 köbcentiméter hengerűrtartalmat, és közúton nem halad 50 km/h-nál nagyobb sebességgel. A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motorkerékpárok csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a robogókat nem kell regisztráltatni, így nincs rendszámtáblájuk, de forgalmi engedély sincs rájuk, következésképpen Horvátországban nem vehetnek részt a forgalomban.

Szintén január 1-jétől Horvátországban is az euró a hivatalos fizetőeszköz. Akinek korábbi nyaralásról maradt kunája, fontos tudni, hogy itthon már nem lehet átváltani, viszont déli szomszédunknál még az év végig be lehet váltani euróra a postákon, illetve a kereskedelmi bankokban.

Szöveg és fotó forrása: http://police.hu