Kuriózumok a külföldi szabályozásokban

Bizonyára ismered a mondást: „ahány ház, annyi szokás”.!

Ez a megállapítás az egyes országok közlekedési szabályai, valamint a szabályszegések szankcionálási gyakorlata tekintetében is megállja a helyét. Íme, néhány példa ízelítőként, melyek meglehetősen furcsának tűnhetnek a számodra:
➢ Spanyolországban igen magasak a közlekedési szabályszegésért kiszabható bírságok összegei, ugyanakkor 50% „kedvezmény” járhat abban az esetben, ha 20 napon belül kiegyenlíted a számlát.
➢ Görögországban is hasonló a helyzet: ha 10 napon belül befizeted a szabálysértési bírságot, akkor csak az összeg felét kell megfizetned.
➢ Bár nem feltétlenül közlekedési jogsértésről van szó, de Angliában csak abban az esetben kell megfizetni a parkőr által kiszabott büntetést, ha a hatósági személy nem csak szabályos egyenruhát, hanem sapkát is visel. Utóbbi hiányában a bírság kiszabása nem tekinthető jogszerűnek, azaz érvénytelen.
➢ Az Ománi Szultánság közlekedési szabályzata szerint az is szabályszegésnek minősül, ha valaki porlepte, ill. koszos gépkocsival közlekedik az utakon, és ezért az elkövetőt 10 ománi riál pénzbírság megfizetésére kötelezik (kb. 9 000.-Ft).
➢ Végezetül: Olaszországban olykor egy csók is drága lehet. A Salerno tartománybéli Eboli városában – pontosabban annak egy meghatározott részén – bírságot kell fizetnie annak, akit a gépkocsiban csókolózáson, ill. ölelkezésen érnek. A pénzbírság összege 50 eurótól 500 euróig terjed.
Neked is van tudomásod hasonló furcsaságokról? Ha igen, oszd meg velünk! J
(a fenti példák forrásai: ACE, Observer, La Stampa)

Szöveg és fotó forrása: http://kreszvaltozas.hu