Szembetűnő, hogy a környező országokhoz képest nálunk a legdrágább az egynapos matrica

A hétfő óta kapható egynapos autópálya-matrica csak a külföldről érkőznek érdemes megvásárolni.

Egy uniós irányelv alapján április elsejétől már Magyarországon is kapható az egynapos autópálya-matrica, amelynek az ára 2570 és 7310 forint között alakul, a személyautók esetében 5150, a motorkerékpárokra 2570 forintért lehet megvásárolni. A napi matrica a vásárló által megjelölt naptári napra érvényes 0 órától 24 óráig és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható. Fontos, hogy előre is meg lehet venni, de ha a vásárlás és az érvényesség napja egybeesik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem – mondta az ATV-nek Marczin Bence, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az egynapos matricát főként a külföldről érkezőknek érdemes megvásárolni, illetve azoknak akik csak elvétve veszik igénybe az autópályát.

„Akceptálható igény, hogy aki keresztülhajt az országon, annak ne kelljen 10 napos matricát vásárolnia. Ez volt nyilvánvalóan az európai uniós előírásnak az alapja˜ − mondta Kovács Kázmér ügyvéd az InfoRádiónak.

Az Autóklub jogi bizottságának elnöke szerint nem volt reális az az igény, hogy az egynapos autópálya-matrica ára a tíznapos árának tizede körüli összeg legyen, de azért szembetűnő, hogy a termék a környező országokhoz képest Magyarországon a legdrágább, Ausztriában például csak 3260 forintnak megfelelő összegért árulják.

Az egynapos matrica megjelenése egyébként az érvényben lévő többi matricatermék árára nem lett hatással, tehát a többi matrica változatlan formában a január elsején kihirdetett áraknak megfelelően kapható a jövőben is.

Az árakat, a pótdíjakat és egyéb információkat az autopályamatrica.hu oldalon találhatják.

Szöveg és fotó forrása: http://infostart.hu