Eddig érvényes a lejárt jogosítvány

A lejárt jogosítvánnyal vezető sofőrök komoly pénzbüntetésre számíthatnak. Érdemes tehát ellenőrizni a vezetői engedély érvényességét a plasztikkártya hátsó oldalán. Abban az esetben, ha valaki lejárt jogosítvánnyal vezet, bűncselekményt követ el, amiért 45 ezer forintos helyszíni bírság is kiszabható.

A lejárati időt pedig semmiképpen ne várjuk meg, érdemes már egy hónappal előtte igényelni az új jogosítványt.

Két dátumot kell figyelni a jogosítványon

Érdemes alaposan megvizsgálni a jogosítványunkat, ugyanis az okmányon két érvényességi dátum szerepel. A kártya első oldalán lévő arra vonatkozik, hogy meddig használható a jogosítvány belföldön, mint személyazonosító okmány, a lakcímkártya felmutatása mellett. A hátsó oldalon lévő dátum pedig maga a jogosítvány érvényessége, amely azt mutatja, hogy meddig használható a jogosítvány a vezetéshez. Ez főként attól függ, meddig érvényes az az orvosi alkalmassági vizsga, ami a jogosítvány megszerzéséhez szükséges. 

Talán kevesen tudják, hogy bizonyos ideig lejárt jogosítvánnyal is van lehetőségünk gépjárművet vezetni, ha rendelkezünk egy erre vonatkozó 60 napig érvényes igazolással. Ezt az okmányirodában szerezhetjük be. 

Szöveg és fotó forrása: http://divany.hu