Jelentős változások jönnek a magyar közutakon

A Magyar Közút bejelentette: súlykorlátozást vezetnek be.

Az átmenő teherforgalom csökkentése érdekében március 27-től 20 tonnás súlykorlátozást vezetnek be a Szolnok és Jászberény környéki települések közútjain, április 2-től pedig 7,5 tonnás súlykorlátozást lép életbe a székesfehérvári Új Csóri út egy szakaszán.

A súlykorlátozásra az alábbi helyeken kell számítani:

  • az M4-es autóúttól északra,
  • a 32-es főúttól keletre, 
  • a 31-es főúttól délre, 
  • valamint a Tisza folyótól nyugatra lévő kijelölt terület egyes közútjain.

A módosításokat azzal indokolták, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az elmúlt években számos közúti fejlesztés és útfelújítási beruházás zajlott. Ennek következtében jelentősen megnőtt a Szolnok és Jászberény környéki települések átmenő teherforgalma, melyet most a módosításokkal próbálnak enyhíteni.

Ez azt jelenti, hogy 20 tonnás súlykorlátozást vezetnek be a Jászapáti, Jászjákóhalma, Jásztelek, Jászalsószentgyörgy, Jászberek és Besenyszög településeken áthaladó közutakon, amely alól a célforgalom lehet majd csak kivétel – közölték. 

További súlykorlátozásra lehet még számítani:

  • Székesfehérváron a 801-es főúton,
  • az Új Csóri úton Veszprém irányából a 8202-es Székesfehérvár-Kincsesbánya összekötő úti csomóponttól az Új Csóri úti körforgalomig.

A székesfehérvári önkormányzat kezdeményezésére, április 2-től életbe lépő intézkedés célja a közút megnövekedett forgalma következtében a lakott terület védelme, az Új Csóri úti körforgalmú csomópont tehermentesítése, a forgalomáramlás javítása és a tömegközlekedési járművek közlekedésének segítése – közölték.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a korlátozást előjelző táblákat már korábban elhelyezi, ezek április 2-án lépnek hatályba.  Ezt követően a Veszprém felől érkező, 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművel a 8-as főút 15-ös kilométerszelvénytől az M7-es autópálya felé haladva, majd a 8-as kilométernél a „7-es főút Székesfehérvár / 81-es főút Győr / 811-es főút Bicske” útirányban lehajtva, a körforgalmú csomópontban a 7-es főútra térve, a főúton az Új Csóri úti körforgalmú csomópontig haladva lehet közlekedni – szerepel a közleményben. A korlátozás érinti a 8202-es Székesfehérvár-Kincsesbánya összekötő úton Iszkaszentgyörgy/Kincsesbánya felől érkező tehergépjárműveket is, amelyeknek a 801-es főútra Veszprém felé kell majd kanyarodni, hogy a korlátozás nélküli útvonal kezdetét elérjék – áll a tájékoztatóban.

Szöveg és fotó forrása: http://atv.hu