Benzin helyett véletlenül gázolajat tankolt? Vagy fordítva? Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megússza a sok százezres szervizköltséget!

Eltévesztette a csapot, és dízel helyett benzint tankolt vagy fordítva? Könnyen előfordulhat, hogy rossz üzemanyagot tölt az autóba, ezért nézze meg kétszer, hova nyúl! Így gondoskodjon róla, hogy ez a hiba ne váljon drága katasztrófává.

Nem mindegy, mit tankol az autóba, mivel nem olyan egyszerű a hibát kijavítani, mint azt sokan gondolnák. A legkevesebb, hogy leáll a motor, de a modern dízelautókban az érzékeny befecskendező rendszer is tönkre mehet. Általános szabály, hogy amint észreveszi a problémát, azonnal hagyja abba a tankolást. Ezután ne indítsa be a motort, és a gyújtást kapcsolja ki – hívja fel a figyelmet az ADAC.

Dízel helyett benzint tankolt?

Ha nem indította be a motort és a gyújtást, akkor elegendő lehet, ha a benzin-dízel keveréket kiereszti a tartályból. Amennyiben a motor már működött, akkor szükség lehet a teljes befecskendező rendszer cseréjére, beleértve a szivattyút, az injektorokat, az üzemanyag-vezetékeket és a tartályt. Ez drága mulatság. Bízza a szerelőre, ne álljon neki megszerelni a rendszert a garázsban!

Ha a motor még működik is, a befecskendező rendszer alkatrészei már károsodtak, mert a benzin azonnal letörli a dízel kenőréteget. Ez gyakorta vezet a szivattyú halálához. Buta tévhit, hogy egy kis benzin a dízelben nem árt, különösen télen. Ez ma már nem igaz.

Amennyiben egy régebbi dízel járműről van szó, akkor néhány liter benzin a maradék gázolajjal együtt általában nem túl ártalmas, de ne próbálja ki. Hívjon minden esetben autómentőt és szállíttassa az autót egyenesen a szerelőhöz!

Benzin helyett dízelt tankolt?

Még ha kevés dízelt töltött a benzintartályba, akkor se indítsa be a motort. Ha pedig vezetés közben veszi észre, hogy valami nincs rendben, mert valószínűleg rossz üzemanyagot tankolt, lehetőleg azonnal álljon meg és állítsa le a járgányt. Amennyiben nem talál erre vonatkozó információt a kezelési útmutatóban, forduljon szakszervizhez!

A motortól és a téves üzemanyag mennyiségétől függően két lehetőség közül választhat: óvatosan tovább vezet a legközelebbi szervizig, vagy azon nyomban kiszivattyúzza a tartályt. A befecskendező-rendszer és a kipufogórendszer károsodása benne lehet a pakliban.

A gyakorlatban azonban ritkán fordulhat elő, hogy dízelt tölt valaki a benzines kocsiba. Tudniillik, hogy a dízelüzemanyag-töltők csőre nagyobb, mint a benzinmotoros autók tartálynyílása, és ezért egyáltalán nem férnek bele a „lyukba.” A keveredés ezért csupán néhány járműtípusnál lehetséges.

Szöveg és fotó forrása: http://blikk.hu