Dráguló kötelező biztosítás

Az MNB jelentése szerint a kgfb díjak a tavalyi utolsó negyedévben tovább emelkedtek, de a drágulás mértéke mérséklődott a személyautók esetén.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves kgfb-indexe alapján 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja derült. Az MNB közleménye szerint az éves díjnövekedés – a korábbi magas, de folyamatosan lassuló mérték miatt – a budapesti autósoknál összességében 12, a vidékieknél 11 százalék volt. A károkra a biztosítók mindeközben csak 7 százalékkal fizettek ki többet, mint egy évvel megelőzően. Az MNB okfejtése szerint ez azt jelenti, hogy a kárkifizetések drágulásának a fékeződése jótékonyan fog hatni a díjakra is. Kifejtették, hogy a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak átlagos állománydíja 0,3 százalékkal, szerződésenként kevesebb mint 400 forinttal nőtt 2023 utolsó negyedévében a korábbi időszakok 1-7 százalékos mértékeivel szemben.

A személyautók éves országos átlagdíja 2023-ban éppen 53 ezer forint alatt maradt. Az egyéb járműkategóriák esetében az egyedi járművek többségénél egyszámjegyű, a taxiknál, nagyobb autóbuszoknál és teherautóknál viszont 10-16 százalék között volt az éves díjemelkedés mértéke. A flottás járművek szinte mindegyikénél kétszámjegyű éves díjnövekedés volt látható, ezen belül a nagyobb buszoknál – ahol ugyanakkor jelentősen csökkent az állomány, tehát változott az összetétel – 74 százalékkal nőtt a díj 2023-ban.

Szöveg és fotó forrása: http://kreszvaltozas.hu