47 embert állítottak elő korrupció miatt a nagylaki határátkelőhelyen

Fejenként 100-150 eurót kerestek pluszban, műszakonként a román oldalon.

Korrupciógyanú miatt átkutatták kedden az Arad megyei törvényszéki ügyészek a Nagylak-Csanádpalota autópálya-határátkelőhely két tengelysúlymérőpontját, és előállították a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) negyvenhét alkalmazottját.

A CNAIR folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadásával gyanúsított alkalmazottait kommandósok kísérték az aradi rendőrkapitányságra kihallgatásra. A társaság közleménye szerint a CNAIR vezetősége „zéró toleranciát tanúsít” a korrupcióval szemben, és rendszeresen ellenőrzi alkalmazottait. Az Aktual24.ro portál ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írta: az országból kifelé tartó kamionok tengelysúlyát ellenőrző mérőpontokon az alkalmazottak mindegyikének műszakonként 100-150 eurónyi „„„tiszta””” bevétele származott a járművezetőktől begyűjtött kenőpénzből.

Az ügyről szintén beszámoló OpiniaTimisoarei.ro hírportál felidézte, hogy 2019-ben a CNAIR temesvári regionális igazgatóságának vezetőjét és több tisztségviselőjét is őrizetbe vették azoknak a megvesztegetéseknek az ügyében, amelyeket a túlsúlyos teherautók vezetői fizettek a szabályos árumennyiségről szóló mérőponti igazolásokért.

A román közúti áruszállítók szövetsége (UNTRR) szerint a nagylaki autópályaátkelőnél naponta átlagosan 1400 kamion lépi át a határt Magyarország felé.

Szöveg és fotó forrása: http://player.hu