Vigyázat, van, amikor a vétlen autósnak sem fizet a biztosító 

Mentesül a biztosító a kár kifizetése alól, ha például ittas volt a biztosított, noha nem ő okozta a balesetet.

A biztosítók nem fizetnek vagy nem a teljes kártérítési összeget fizetik ki azoknak, akik például ittasan okoztak balesetet és ezzel kárt. A kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény kimondja: „A biztosító az általa már kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti attól a gépjárművezetőtől, üzembentartótól, aki alkohol vagy más, a vezetési képességét hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt vezette, illetve bármelyik biztosítottól, aki a gépjárművét ittas vagy más befolyásoló szer hatása alatt álló személynek adta át.”

kozlekedesbiztonsag.kti.hu megkérdezte Lambert Gábort, a Mabisz szóvivőjét, mikor fizetnek a biztosítók. Kiderült, hogy az ittasan balesetet okozóknak nem fizet sem a kötelező felelősségbiztosítás, sem a casco. Ez a kitétel általában szerepel is a biztosítási feltételek között. Az, hogy mikor fizet és mikor nem, vagy csak csökkentett kártérítést a biztosító, általában a szerződési feltételek között olvasható.

A vétlen autósnak, károsultnak teljes kártérítés jár, feltéve, hogy tényleg nem felelős még részben sem a balesetért. Ám, ha kiderült, hogy részben vagy egészben közrehatott a balesetben, akár vezetéstechnikai hiba, akár ittasság, akár a jármű műszaki állapota miatt valamelyest mégiscsak terheli felelősség a történtek miatt, a kifizetendő kártérítési összeg csökkenthető vagy akár teljes egészében el is utasíthatja a kárigényének a teljesítését a biztosító.

Lambert Gábor elmondta, ha az ittasságának nem volt semmiféle szerepe a közlekedési baleset bekövetkeztében, sem részben, sem egészben nincs ok-okozati összefüggés a baleset és az ittasság között, a biztosító a vétlen sofőrnek fizet. Például, ha a piros lámpánál áll az ittas vezető autója, és hátulról belehajt a vétkes fél, az ittas jármű vezetője kaphat kártérítést, mivel az ittasság itt nem játszott szerepet.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendőrség nem kéri számon majd rajta az ittasságát: a vétlen sofőr szervezetéből kimutatható alkohol mennyiségének megfelelő bírságot akkor is kiszabja, ha a biztosító szemszögéből nézve a sofőr jogosult a kártérítésre.

Nemcsak az ittas vezetés az a szabályszegés, amely miatt a biztosítók részben vagy egészben megtagadhatják a kártérítés kifizetését. Ilyen például, amikor valaki védett úton közlekedik, ám a megengedettnél gyorsabban hajt, és emiatt történik baleset. Vagy ha a gyorshajtás mértéke akkora, ami már megtévesztheti a többi közlekedőt, avagy megtéveszthette a balesetben érintett „vétlen” jármű vezetőjét, aki alappal hihette azt, hogy biztonságosan be tudja fejezni a megkezdett manővert, ha mindenki betartja a közlekedési szabályokat, így a sebességkorlátozást is.

Az ilyen esetekben megtörténhet, hogy a száguldónak annak ellenére csökkentett összegű kártérítést fizet a biztosító, hogy védett úton haladt, amikor a másik jármű elé kanyarodott. Az ilyen esetekben igen gyakran osztott felelősséget állapíthatnak meg a biztosítók.

Szöveg és fotó forrása: http://infostart.hu