Mikor nem kell befizetni a parkolási bírságot?

Szabálysértés esetén helyszíni bírságot szabhat ki a közterület-felügyelő, mondjuk tipikusan ilyen eset a tilosban parkolás. Az eljárás során azonban megúszható a parkolási bírság befizetése, annak ellenére is, hogy a büntetés jogos. De mégis hogyan lehetséges a parkolási bírság elkerülése? Pontosan úgy, hogy a büntetés kiszabását követően nem kerül befizetésre az egyébként jogosan kiszabott bírság. Elmagyarázzuk.

Az alapjárat.hu járta körül a fenti fonák helyzetet egy olvasói levél alapján, amelyben a tilosban parkolás nem volt vitatott, egyszerűen a szabálysértési eljárás során kiderült, hogy simán meg lehet tenni, hogy valaki nem fizeti be a parkolási bírságot és nem is kötelezhetik rá.

Ha úgy követünk el gépjárművel szabálysértést, hogy nem vagyunk a helyszínen – magyarul tilosban parkolunk például – attól még a közterület felügyelet megbírságolhat gépjárművel elkövetett szabálysértés miatt. Erről a 2012. évi II. törvény 100. paragrafusa rendelkezik. Mivel a gépjárművezető nem tartózkodik a helyszínen, ezért a forgalmi rendszám alapján az autó üzembentartója kapja a büntetést és értelemszerűen az ő címére küldik ki a csekket is.

Hogyan lehetséges mégis a parkolási bírság elkerülése?

A büntetés jogos, mégis az az érdekes, hogy pont azzal lehetséges a parkolási bírság elkerülése, hogy nem fizetjük be. Mert amennyiben valaki nem fizeti be a közterület-felügyelet által kiszabott összeget, az ügye átkerül az illetékes rendőrkapitányság hatáskörébe. A rendőrkapitányság feladata ilyen esetben az, hogy küldjön egy nyilatkozattételi felhívást arra vonatkozóan, hogy ki vezette az autót és ki követte el a szabálytalanságot.

Viszont az üzembentartó élhet azon törvényes jogával, amely szerint meghatározott esetben megtagadható a nyilatkozattétel a járművezető személyére vonatkozóan. Azaz nem kötelező arra válaszolni, hogy ki vezette az autót vagy ki parkolt tilosban.

vonatkozó jogszabály alapján az üzembentartó saját magára vagy közeli hozzátartozójára sem köteles terhelő vallomást tenni. Ezzel pedig elkerülhető a bírság befizetése, mivel nincs megnevezve az elkövető, így ismeretének hiányában az eljárás megszüntetésre kerül.

Összességében azonban nem éri meg erre alapozni, inkább törekedjünk a közlekedési szabályok betartására.

Szöveg és fotó forrása: http://alapjarat.hu