Álrendőrként bírságolt egy férfi az M3-as autópályán

Külföldi rendszámú autókra utazott, gyorshajtásért szedett bírságot.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki magát rendőrnek kiadva, hivatalos eljárást színlelve több külföldi sofőrt károsított meg – írja az ügyészség csütörtöki közleményében.

A vád szerint a férfi 2022 októberében, az M3-as autópályán, Kál térségében haladt a gépkocsijával, melynek hűtőrácsán és ablakán kéken villogó, megkülönböztető jelzést adó eszköz volt engedély nélkül felszerelve. A vádlott a leállósávban hivatalos rendőri eljárás színlelésével – nyakában egy okirattal – megállított egy külföldi rendszámú autót, és elkérte a sofőr iratait, majd közölte vele, hogy gyorshajtás miatt 20 ezer forintra megbünteti. A sértett, abban a tudatban, hogy a vádlott rendőr, a felszólításnak eleget tett, és kifizette a valótlan büntetést.

A másik két – már 2023 elején történt – esetben a férfi módszere hasonló volt azzal az eltéréssel, hogy a pénzszerzés érdekében előállítással, illetve a járműve lefoglalásával fenyegette meg a külföldi sofőröket, amennyiben nem fizetnek neki több tízezer forintnyi készpénzt.

A vádlott fenyegetései olyan komoly félelmet keltettek a sértettekben, hogy mindkét esetben megkapta a pénzt.

Az egyik ilyen álintézkedés során, a sértettnél nem volt elegendő készpénz, ezért a férfi a kocsijába ültette át a külföldit, majd a legközelebbi – gyöngyösi – bankautomatához vitte. Az elkövető a pénzfelvétel és átadás után fuvarozta vissza a megtévesztett személyt az autópálya egyik pihenőhelyén hagyott kocsijához.

A járási ügyészség kétrendbeli, hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettével, valamint szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja az álrendőrt.

Szöveg és fotó forrása: http://hvg.hu