Ezt mindenképpen tartsa észben, ha Ausztriába készül!

Ahhoz, hogy büntetés kockáztatása nélkül használhassa a sógorok autópályáit, erre feltétlenül érdemes odafigyelnie.

Január 31-ével lejár a tavalyi, éves autópálya matrica érvényessége Ausztriában. A 2024-es, napsárga vignettákat országszerte hatezer helyszínen lehet megvenni, és a hagyományos, felragasztható változat mellett a digitális matricát is megvehetik, de érdemes személyesen. Ha online vásárolják magánszemélyek, akkor 18 nap után válik csak érvényessé. Újdonság az 1 napos matrica – írja a volksgruppen.orf.at figyelmeztetése alapján az autoszektor.hu.

A 2024-es évben néhány változás van az osztrák autópályák és autóutak matricájában. Ezek a változások az EU útdíjszabási irányelvének végrehajtásán alapulnak. Az 1 napos matricával egy új digitális matricaterméket vezettek be, ez 8,60 euróba kerül. Az ASFINAG termékkínálatának az új, 1 napos matricával történő bővítése mellett lehetőség van arra, hogy az 1 napos és 10 napos matricák online vásárláskor azonnal érvényessé válnak. A 2 hónapos és éves matricák a fogyasztóvédelem miatt továbbra is legkorábban az online vásárlást követő 18. naptól érvényesek.

Az újonnan bevezetett egy napos érvényességi idejű matrica viszont kifejezetten digitális termék, amely az ASFINAG útdíjboltban vagy az ASFINAG alkalmazásban kapható.

Azok számára, akik benzinkúton veszik a matricát, fontos tudni, hogy a szélvédő bal szélére vagy a visszapillantó tükör mögé, jól látható helyre kell felhelyezni. A matrica alsó része a vásárlás bizonylata, ezt a sofőrnek meg kell őriznie – ezzel lehet például később pót-matricát igényelni.

Az ASFINAG autópálya-kezelő figyelmeztet, hogy az online megváltott, digitális matricák nem érvényesek azonnal. A privát vásárlók csak az elállási időszak leteltével, tehát a vásárlás után 18 nappal használhatják azokat a díjköteles utakon. A személyesen megváltott digitális matricákra, illetve a céges vásárlásokra ez a szabály nem vonatkozik, ebben az esetben azok azonnal érvényesek.

Személyautókra az éves matrica ára 96 euró 40 cent, a motoros vignetta ára pedig 38 euró 50 cent. A felragasztható és digitális matricák ára közt nincs különbség. Ausztriában és külföldön több mint 6000 helyszínen vásárolható meg a 10 napos, 2 hónapos és 1 éves vignetta, továbbá az ASFINAG útdíjboltban vagy az ASFINAG alkalmazásban.

Azok, akik érvényes vignetta nélkül használják az osztrák autópályákat, 120 eurós büntetés elébe néznek. A hamisításért a duplája, 240 eurós bírság szabható ki.

Szöveg és fotó forrása: http://infostart.hu