Demonstrációra készülnek a magyar fuvarosok

Megengedőbb az ukrán fuvarozókkal az uniós szabályozás a háborús helyzet miatt. A magyarok szerint ezzel visszaélnek, és olcsóbban viszik a fuvarokat.

Demonstrációra készülnek a magyar fuvarozók, miután nehezen bírják a versenyt az akár 30-40 százalékkal olcsóbban fuvart vállaló ukránokkal szemben – írja a Népszava. A lap emlékeztet, hogy az EU a háborús viszonyokra hivatkozva lehetővé tette az ukrán fuvarozóknak, hogy alapvetően humanitárius céllal könnyebben haladhassanak át az uniós országokon.

A hazai fuvarosok szerint azonban ezzel torzult a piacot, és a kialakuló helyzetben sokan már a csődtől tartanak.

Az ukránok versenyelőnyeként említik, hogy

  • náluk 70-90 forinttal olcsóbb a gázolaj,
  • megengedőbbek a baleset-biztosítási feltételek és a műszaki előírások,
  • lazábbak a munkavállalókra vonatkozó szabályok,
  • nincs kötelező minimálbér.

Ennél fogva a magyar export-import árualap jelentős részét magyarok helyett már külföldi járművek szállítják, amik milliárdokat visznek ki így az országból – idézett a lap a Záhonynál tíz napig tiltakozó magyar kamionosok egyikét.

A vállalkozók emellett sérelmezik, hogy nem áll melléjük a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, sem pedig a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, az Építési és Közlekedési Minisztérium pedig nem válaszolt megkeresésükre. Ha tavaszra nem javulnak a feltételek országos demonstrációt szerveznek – mondták a lapnak.

Szöveg és fotó forrása: http://hvg.hu