Jár büntetés a télen nyári gumit használóknak?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy büntethető-e az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használat, illetve az ilyen esetet miként ítéli meg a hatóság és a biztosítók egy esetleges baleset után?

A jelenleg hatályos törvények szerint nem szabható ki büntetés vagy figyelmeztetés, ha egy autós az évszaknak nem megfelelő abroncsot használ.

Ez természetesen nem vonatkozik a minimum profilmélységet el nem érő, sérült vagy szakadt abroncsokra, ezekért kiróható büntetés, de az elhasznált állapot nem függ a gumi évszakmegfelelőségétől.

Az autós még abban az esetben sem vét a hatályos törvények ellen, ha télen nyári gumival szenved balesetet.

Előfordulhat, hogy a kötelező biztosító szakértői véleményre támaszkodva, a 2013-as 72/2013. (XII. 2.) NFM rendelet alapján úgy ítéli meg, hogy nem megfelelő, 4 mm-nél kisebb profilmélységű gumiabroncsok is szerepet játszottak a balesetben, és a biztosító megpróbálja behajtani a kifizetett kártérítést.

Érdemes annak is utánanézni, hogy a CASCO biztosítás esetén nincs-e olyan kitétel a szerződésben, ahol a biztosító előírta a téli gumi használatát bizonyos időszakokban, például november és február között.

Ebben az esetben, ha az adott időszakban az autós nyári gumival szenved balesetet, a biztosító mentesül a kár kifizetésétől.

Hiába nem kötelező Magyarországon a téli gumi, a biztosítok saját belső szabályrendszere olyan feltételeket is megkövetelhet, amit például a KRESZ nem ír elő.

Szöveg és fotó forrása: http://kreszvaltozas.hu