Útdíj változások

A buszok januártól már más rendszerben fizetnek, de változnak a lakóautókra vonatkozó díjfizetési szabályok és a vontatást végzőkre vonatkozók is.

A NÚSZ tájékoztatása szerint a nehézgépjárműnek minősülő, azaz 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti autóbuszok 2024. február 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell, hogy díjat fizessenek az úthasználatuk után. Így a buszokra a későbbiekben e-matrica nem váltható. A használati díjas e-matrica-rendszerben a B2 díjkategóriát február 1-től kivezetik. Ettől az időponttól a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű, M2 kategóriás személyszállító gépjárművek (kisbuszok) D2 díjkategóriába tartoznak. A 2023. évre B2 díjkategóriára váltott éves (országos és vármegyei) e-matricák érvényessége 2024. január 31-én éjfélkor jár le. 2024. évre éves (országos és vármegyei) jogosultság vásárlására B2 kategóriában nem lesz lehetőség.

B2 díjkategóriájú járműre január 1-31. között kizárólag heti (10 napos) és havi autópálya-matricát lehet venni, amelyek érvényessége a szabályozás alapján január 31-én 24:00-kor mindenképpen lejár, abban az esetben is, ha a megváltásakor hatályos rendelkezések alapján ezen az időponton túl is érvényes lenne! Havi matrica vásárlására B2 díjkategóriára kizárólag január 21-én 24:00-ig lesz lehetőség. A B2 díjkategória az e-matrica rendszerben február 1-től megszűnik.

Lakóautókat érintő változások

A 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti lakóautók január 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell, hogy díjat fizessenek az úthasználatuk után. Ezen járművek esetében 2023. évre váltott éves (országos és vármegyei), valamint havi és heti (10 napos) e-matricák érvényessége 2023. december 31-én 24:00-kor lejár. Utóbbi e-matricák esetében visszatérítés nem kérhető, tekintettel arra, hogy a megfelelő időtartamra érvényes e-matrica megváltásával előre tervezhető az érvényesség végdátuma.

A legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű lakóautók 2024. január 1. után is az e-matrica rendszerbe tartoznak és a hivatalos járműokmányokban szereplő adatok alapján D1 vagy D2 díjkategóriába sorólódnak. A lakókocsik esetében továbbra is a vontató jármű díjkategóriája a meghatározó e-matrica vásárlásakor: ha a vontató jármű D1 díjkategóriájú, akkor nem szükséges a vontatmányra külön e-matricát vásárolni, ha viszont a vontató jármű D2 díjkategóriába tartozik, akkor a vontatmányra U díjkategóriájú e-matrica vásárlása is szükséges a D2-es e-matrica mellé.

Vontatással kapcsolatos szabályok változása

Január 1-től a Díjrendelet alapján, ha egy e-matrica-díjköteles gépjármű egy másik gépjárművet vontat, akkor az úthasználati jogosultságot mindkét jármű után, külön-külön, a rá vonatkozó szabályok szerint meg kell szerezni, azaz mindkét járműre meg kell váltani a megfelelő e-matricát. A KRESZ alapján autópályáról és autóútról az elromlott járművet vontató járművel a legközelebbi lehajtásra szolgáló úton, illetőleg útkereszteződésben le kell térni.

Önálló pótdíjkategória kerül bevezetésre a vontatmányokra (összege a D1 pótdíjjal egyező), a vontatmány díjfizetéséért továbbra is az azt vontató gépjármű üzembentartója felel, azaz pótdíj kiszabása esetén a vontatmányra irányadó pótdíj megfizetésére a vontató gépjármű üzembentartója köteles. A rakományként szállított járműre továbbra sem kell jogosultságot váltani.

Szöveg és fotó forrása: http://kreszvaltozas.hu