Így kellene ösztönözni itthon is a jobbra tartást?

Van, ahol továbbra is küzdenek azért, hogy kigyógyítsák a belső sávból azokat az autósokat, akiknek nincs ott keresnivalójuk.

Nem csak Magyarországon okoz különösebb problémát, hogy sokszor fittyet hánynak a jobbra tartásra. Ez olyan távoli országok közlekedési kultúrájában is súlyos hiányosság, mint például az Egyesült Államok, de Florida államában eltökélték a döntéshozók, hogy változtatni fognak ezen – írja a Carscoops.

Egy friss törvényjavaslat szerint – az üzenet nyomatékosítása céljából – pénzbírsággal sújtanák azokat, akik továbbra is ragaszkodnak a belső sávhoz. A 105 km/órás (65 mérföld/órás) vagy magasabb sebességkorlátozású utakon megtiltanák a járművezetőknek annak használatát, az alábbi helyzetek kivételével:

  • megelőznek egy másik autót,
  • jogosultan veszik igénybe a telekocsi-sávot,
  • egy bal oldali kijáraton keresztül terveznek lehajtani az útról,
  • a kihelyezett forgalomirányító eszközök ennek ellentmondó utasításait követik, például útépítéskor,
  • megkülönböztető jelzést használó járművet vezetnek.

A jelenlegi szabályozás úgy szól, hogy a sofőrök használhatják ugyan a belső sávot, de el kell engedniük a mögöttük nagyobb sebességgel érkező autósokat. Ennek a feltételnek azonban nagyon sokan nem tesznek eleget, ami sok esetben szül frusztrációt az utakon.

Ugyanakkor a floridai törvényhozók nem először tesznek kísérletet arra, hogy „nagytakarítást” végezzenek a bal oldali sávban; a közelmúltban két hasonló törvényjavaslatot is benyújtottak, de egyiket sem hagyták jóvá. A szenátus, illetve a képviselőház azzal indokolta az elutasítást, hogy az új szabályok összezavarnák az autósokat, mondván, tisztában vannak a most érvényben lévő előírásokkal.

Szöveg és fotó forrása: http://vezess.hu

https://www.vezess.hu/vezetunk/2023/10/31/jobbra-tartas-szabaly-florida-egyesult-allamok/?fbclid=IwAR2IhkXIuAYvx75M7rXuy8HxO1sZJRJrbGKuJ_qrWycP01fx4JIKVXB58Mw