Jogsi bánhatja a jogellenes mobilozást

Dániában 2020 óta van hatályban az a jogszabály, mely szerint járművezetés közbeni telefonáláskor a sofőrnek nem csak 1500 korona bírságot kell megfizetnie (ami kb. 75.000.-Ft-nak felel meg), hanem a vezetői engedélyét is ideiglenesen elveszíti.

Úgy látszik, több európai ország gondolkodik hasonló megoldás bevezetésén, ide értve Olaszországot is.

Az olaszok éppen a hetekben hirdették meg a zéró tolerancia bevezetését az ittas vezetéssel kapcsolatban, de a tervezett szigorítások a sofőrök mobilhasználatát, valamint más szabályszegések elkövetését is érintik.

Az ismert tervek szerint a vezetési jogosultságát 7-15 napra korlátozzák majd azoknak, akik jármű vezetése közben jogellenesen használják a mobiltelefonjukat, nem veszik figyelembe a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzését, nem használnak biztonsági övet, valamint a gépkocsiban utazó gyermek a jogszabályi előírásoktól eltérően nincs gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve.

Hasonló szankcióra kerülhet sor minden olyan, a közúti közlekedés biztonságára veszélyt jelentő jogsértő magatartás esetén, amely a tervezet szerint statisztikailag „magas baleseti arányt” képvisel.

A szigorítás kifejezett célja a közúti közlekedésbiztonság javítása, emberi életek megmentése, a balesetek megelőzése.

A törvénycsomagot hamarosan a parlament elé terjesztik, tárgyalására az őszi időszakban kerülhet sor.

Szöveg és fotó forrása: kreszvaltozas.hu