Szigorúbb teherautó-ellenőrzések Németországban

Két nagy fuvarozással foglalkozó szervezet kampányol azért, hogy több és alaposabb teherautó-ellenőrzés legyen Németországban. Természetesen csakis a kelet-európai járművezetők védelme érdekében – mondják ők.

Több közúti árufuvarozói ellenőrzést követel a BGL és a BALM, derőlt ki a múlt héten a két szervezet közös sajtóanyagából.

„Tekintettel a fuvarozási ágazatban a tisztességes munkafeltételekről folyó nyilvános vitára, a BALM kiáll a jogsértések következetes üldözése és büntetése mellett a törvényes hatáskörén belül” – áll a közös közleményben.

A németországi főúthálózaton végzett közúti ellenőrzések, valamint a célzott fókuszpontos ellenőrzések során a BALM minden észlelt jogsértést, különösen a vezetési és pihenőidőre vonatkozó előírások megsértését, jelenteni kívánja, és a megfelelő bírságolási eljárásokat lefolytatja.

A BGL a feketemunka és az illegális foglalkoztatás elleni országos összefogás keretében a fuvarozási, szállítmányozási és logisztikai ágazatban intenzíven kampányolni kíván a feketemunka és az illegális foglalkoztatás okozta versenytorzulások ellen, valamint a szükséges szociális normák betartásáért a járművezetők érdekében.

A jelenlegi események különösen azt mutatják, hogy mennyire fontos az érintett szövetség ellenőrző hatóságai közötti szoros információcsere és együttműködés, olvasható a közleményben, és a következő mondatból az is kiderül, mit akarj jelenteni a „jelenlegi események” kifejezés.

„Ha minden ügyfél közepes méretű német fuvarozó cégekkel dolgoztatna, nem lenne olyan helyzet, mint Gräfenhausenben. Kiállunk a tisztességes szállítási árakért, a tisztességes sofőrbérekért és a tisztességes együttműködésért,” mondta Dirk Engelhardt, a Német Közúti Fuvarozók, Logisztikai és Hulladékgazdálkodási Szövetség elnökségi szóvivője.