Bezár a Mont Blanc alagút hétfőn

A Mont Blanc alagutat több hétig teljesen lezárják. Sajnos az egyik terelőút a Frejus-alagúton keresztül vezet, amely jelenleg a kamionforgalom számára megközelíthetetlen.

Az olasz-francia határon lévő Mont Blanc alagutat hétfőn, szeptember 4-én 17 órakor zárják le. Az alagút a következő 15 hétben alapos felújításon esik át, ismételt megnyitását december 18-án 22 órára tervezik.

A GEIE-TMB alagút üzemeltetője az alábbi térkép szerint javasolja a kerülőutakat:

A Frejus-alagút a kamionok elől zárva

Az egyik alternatív útvonal a Frejus-alagúton halad át, amelyet múlt vasárnap az RD 1006-os úton történt sziklacsúszás miatt zártak le.

A Frejus alagutat vezető La SFTRF legfrissebb, augusztus 28-i közleménye szerint a létesítmény továbbra is mindkét irányban megközelíthetetlen teherautók (3,5 tonna feletti) és autóbuszok számára az alagút bevezető szakaszán történt földcsuszamlás miatt.

Ezért a teherautó-vezetőknek meg kell fordulniuk az A43-as autópálya Saint-Michel-de-Maurienne díjbeszedőjénél. Az Olaszországba tartó kamionosoknak az A8-as autópályán kell Ventimiglián keresztül menniük. Ez azt jelenti, hogy a tengerparton fekvő útvonalon kell haladni, ami meglehetősen nagy kitérő azoknak, akik Olaszországból Észak-Franciaországba mennek.

Egy másik alternatíva a Svájcon átvezető útvonal, amely egyes fuvarozók számára az útvonal meghosszabbításával is jár.

Ezért ha hétfőig nem áll helyre a kamionok áthaladása a Frejus alagúton, a Franciaország és Olaszország közötti útvonalakon közlekedő fuvarozók komoly bonyodalmakra számíthatnak. Elég megemlíteni, hogy a Frejus alagúton áthaladó kamionforgalom lezárása után azonnal megnőtt a Mont Blanc alagúton való áthaladáshoz szükséges várakozási idő. Egyelőre csak motorkerékpárok és könnyű járművek (1. és 2. osztály) haladhatnak át a Frejus alagúton.