Nem kapcsoltak, meghaltak!

Duplaannyi halálos baleset, és még több áldozat: ez az elmúlt hétvége mérlege összehasonlítva az egy évvel korábbi adatokkal. Heten haltak meg a közútjainkon szűk három nap alatt, közülük hárman nem kapcsolták be a biztonsági övet.

Nem kell ahhoz versenyezni, hogy halálos balesetek történjenek, elintézik ezt az átlagos úrvezetők is. Sajnos ezt mutatják az események, amely szerint július 7. és 9. között hat halálos kimenetelű közúti baleset történt, amelyekben hét ember vesztette az életét. És akkor nem ejtettünk szót a 47 súlyos sérültről és a 105 könnyebben sérült emberről, akik közlekedési baleset részesei voltak a múlt hétvégén. Vélhetően kevesebb áldozattal jártak volna a balesetek, ha két esetben a vezető és az utasa is becsatolják a biztonsági öveket. Ugyanis nem ezt tették, így négyen a baleset során kirepültek az autókból, hárman életüket vesztették, a negyedik pedig súlyos sérüléssel került kórházba. A két „öv nem csatolós” balesetben még egy közös vonatkozást találunk, mindkét baleset úgynevezett egyrésztvevős volt, a sofőrök a vizsgálatok jelen állása szerint nem tisztázott okból lehaladtak az úttestről, és így szenvedtek balesetet.

A halálos balesetek hétvégi sora július 7-én, péntek reggel elkezdődött. Csongrád-Csanád megyében, Hódmezővásárhely közelében a 47-es számú főúton egy 27 éves férfi az általa vezetett tehergépkocsival közlekedve nekiütközött az előtte forgalmi ok miatt megálló, egy 61 éves férfi által vezetett személygépkocsinak, ami az ütközés következtében nekiütközött az előtte szintén forgalmi ok miatt álló, egy 72 éves férfi által vezetett autónak. A balesetben a közrefogott autó 58 éves nő utasa a helyszínen meghalt, a sofőrje, és a másik személyautó utasa könnyű sérülést szenvedett.

Pénteken késő délután történt meg a második hétvégi halálos közúti baleset Tolna közelében. Az M9 autóúton egy 45 éves férfi az általa vezetett személygépkocsival egy műszaki hibás személygépkocsi kikerülése során nekiütközött a szemből érkező, egy 36 éves férfi által vezetett nehéztehergépkocsinak, majd egy 54 éves férfi által vezetett személygépkocsinak. A baleset során az utóbbi autó utasa, egy 68 éves nő a helyszínen meghalt, sofőrje és további 1 fő utasa súlyos, 1 fő utasa könnyű sérülést szenvedett. A kikerülést kezdeményező sofőr súlyos, 2 fő utasa könnyű sérülést szenvedett.

A harmadik hétvégi halálos baleset pénteken este történt. Földeák vonzáskörzetében a 4415. számú úton egy 19 éves férfi személygépkocsival egy jobbra ívelő útkanyarulatban az úttestről lehaladva a jobb oldali útárokba hajtott, ahol egy beton villanyoszlopnak ütközött. A fiatal sofőrt életveszélyes sérüléssel kórházba szállították, ahol másnap virradó éjszaka meghalt.

A Tolna megyei Várdomb közelében, július 8-án szombaton délután történt meg a negyedik hétvégi halálos kimenetelű baleset. Az 5113. számú úton egy személygépkocsi eddig ismeretlen okból lehaladt az úttest jobb oldalán lévő vízelvezető árokba és felborult. A gépjárműben tartózkodó 34 éves férfi a személygépkocsiból kiesett és a helyszínen meghalt, valamint egy 28 éves férfi súlyos sérülést szenvedett. A helyszíni szemle során nem lehetett megállapítani, hogy melyikük vezette a járművet. Az alkalmazott gyorsteszt során a fiatalabb férfi esetén kábítószerre pozitív eredményt mutatott.

Az ötödik hétvégi baleset Heves megyében történt július 9-én, késő délután. A rendelkezésre álló adatok alapján egy 17 éves férfi az édesapja autójával haladt Füzesabony külterületén egy földúton. A járműben a jobb első ülésen utazott egy 20 éves nő is. A jármű vezetője a haladása során tisztázatlan okból lesodródott az úttestről a menetiránya szerinti jobb oldalon, majd az út melletti füves területen a jármű többször átpördült. A sofőr és utasa a biztonsági övet nem használták, emiatt a járműből a baleset során kiestek. A kocsi az úttest melletti füves terület mellett található gabona táblában került nyugalmi helyzetbe a kerekeire borulva, hátuljával az úttest irányába. A baleset során a járműben utazó két fiatal olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették.

Vasárnap este történt meg a hatodik hétvégi halálos baleset is. A rendelkezésre álló adatok alapján egy 44 éves férfi Kecskemét közelében a 445-ös számú főúton haladt tehergépkocsival. Haladása során ismeretlen ok miatt a járművének a jobb első részével nekiütközött a vele azonos irányba közlekedő, láthatósági mellényt nem viselő 88 éves férfinak, aki elektromos-kerékpárral közlekedett. Az ütközéstől a kerékpáros a járművéről leesett és a jobb oldali útpadkára zuhant, és a helyszínen meghalt.

Szöveg és fotó forrása: http://kreszvaltozas.hu