Több száz eurós bírság azért, mert nincs elég tűzoltó készülék a teherautóban

A közösségi médiában nagy vitát váltott ki egy bejegyzés, amelyben egy teherautó vezető arról számolt be, hogy megbírságolták, mert nem volt második tűzoltó készülék a fedélzeten. A fuvarozók szervezete tisztázta, hogy jogos volt-e a bírság.

A Facebook-on megjelent egy bejegyzés, amely arról szólt, hogy Belgiumban egy teherautó sofőrre bírságot szabtak ki, mert nem rendelkezett megfelelő tűzoltó felszereléssel. A bírság összege, bagatell, 700 euró (kb. 262 ezer forint) volt.

A hollandiai fuvarozók szervezete gyorsan tisztázta, hogy indokolt volt-e a bírság. A megbüntetett járművezető szerencsétlenségére kiderült, hogy igen.

Minden gépjárművet (beleértve a Belgiumon kívül bejegyzett járműveket is) fel kell szerelni tűzoltó készülékkel. A 7,5t-nál nagyobb össztömegű járműveknek 3 kg-os tűzoltó készülékkel kell rendelkezniük. A 2,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi vontatására használt járműveken további egy ugyanolyan súlyú tűzoltó készüléknek kell lennie, amelyet a pótkocsiban is el lehet helyezni,” – magyarázta a TLN.

Összefoglalva a szervezet elmagyarázza, hogy egy vontatót és félpótkocsit vagy egy teherautót és pótkocsit fel kell szerelni két 3 kg-os tűzoltó készülékkel.