8 biztonsági rendszer, ami hamarosan kötelező lesz a teherautókban

2024 július 7-én lépnek hatályba az Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/2144 rendeletének (2019. november 27.) a gépjárműveknek és pótkocsijaiknak, valamint az ilyen járművek rendszereinek, alkotóelemeinek és önálló műszaki egységeinek az általános biztonság, továbbá az utasok és a veszélyeztetett úthasználók védelme tekintetében történő típusjóváhagyásáról egyes rendelkezései az úgynevezett zéró vízió eléréséig (nulla halálos áldozat és súlyos sebesülés a közúti közlekedésben). A rendelet aktualizálja a „“Vehicle General Safety Regulations” jogalapot, (röviden GSR), amely alapján az szembeni követelményeket vezetik be egyre fejlettebb biztonsági rendszerekkel az európai piacra szánt új járművekben. A GSR új szabályai 2024. júliusától az EU országaiban kiterjednek az újonnan bejegyzett tehergépkocsikra, nyerges vontatókra 3,5 tonna engedélyezett össztömeg felett.

Nyolc kötelező funkció

Minden újonnan bejegyzett tehergépjárműben jövő júliustól kötelező lesz nyolc biztonsági funkció. Járművek homologációja esetén ez a követelmény már 2022. óta él. Újabb három funkció kerül bevezetésre 2026-ban és 2029-ben.

A szóban forgó előírások 2019-ben kerültek közzétételre, tehát a gyártóknak elegendő idejük volt, hogy felkészüljenek az új irányra. Egyesek közülük már évek óta alkalmazzák a biztonsági rendszereket, amelyek jövő évtől lesznek kötelezők.

Ez a 8 biztonsági funkció, amely 2024. július 7-től kötelező lesz az újonnan regisztrált tehergépjárművekben:

– vészmegállást jelző rendszer, egy olyan fényjelző rendszer, amely a többi úthasználót arra figyelmezteti a jármű mögött, hogy a kialakult úthelyzet miatt a járműnek meg kellett állnia;

–  abroncsnyomás-ellenőrző rendszer, olyan, járműbe beépített rendszer, amely képes az abroncsnyomásnak és a nyomás idővel történő változásának az értékelésére, és menet közben továbbítani tudja a megfelelő információkat a járművezetőhöz

– intelligens sebességszabályozó, vagyis olyan rendszer, amely segíti a járművezetőt az útviszonyoknak megfelelő sebesség tartásában azáltal, hogy helyzethez igazított és megfelelő visszajelzést ad;

– holttérfigyelő rendszer, amely figyelmezteti a járművezetőt, hogyha a teherautó oldalán lévő holttérben gyalogos vagy kerékpáros található;

– a teherautó előtt található személyeket és tárgyakat felderítő rendszer induláskor

-az alkoholellenes zárás beszerelését;szabályok egy standard interfészt határoznak meg, amely megkönnyíteni az alkoholellenes zárás beszerelését;

– a járművezető fáradtságára és figyelmének csökkenésére figyelmeztető rendszer.

Biztonsági rendszerek – újabb változások 2019-ig

Ezen kívül a GSR tartalmaz követelményeket a következő három biztonsági funkcióval kapcsolatban, amelyeket majd a következő években kell beépíteni az autókba.

– 2026-tól a teherautóknak a járművezető figyelmetlenségét érzékelő fejlett figyelmeztető rendszerre lesz szükségük, ez olyan rendszer, amely segíti a járművezetőt abban, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a forgalmi helyzetet, és amely figyelmezteti a járművezetőt, ha valami elvonja a figyelmét.

– 2029-től az előírások a fizikai látómező javítását írják elő a járművekben. Elengedhetetlen lesz, hogy a járművezető jobban kilásson az ablakon, egyúttal csökkentve ezzel a holtteret.

– Szintén 2029-től lesz kötelező az eseményadat-rögzítő (az úgynevezett fekete doboz). Ez rögzíti azokat az adatokat, amelyeket baleset után vissza lehet nyerni, hogy pontosabban lehessen vizsgálni az esemény kiváltó okait.

Brüsszel számítása szerint az új biztonsági előírások segítenek jobban védeni az utasokat, a gyalogosokat és a kerékpárosokat az egész EU-ban, megmentve több, mint 25.000 embert és segítenek elkerülni legalább 140.000 súlyos sérülést 2038-ig.