16 új teherautó-mérleget telepítenek a túlsúlyos teherautók ellen

16 új tehergépkocsi-mérleg felállításával kíván fellépni a túlterhelt tehergépkocsik ellen a német Autobahn GmbH autópálya-üzemeltető és a Szövetségi Logisztikai és Mobilitási Hivatal (BALM, korábban BAG). Az úttestbe épített mérlegek a legforgalmasabb autópályák pihenőhelyeire fogják telepíteni.

Az Autobahn GmbH és a BALM együttműködési szerződést írtak alá tömegmérési pontok létrehozásáról, hogy megvédjék az utakat és az infrastruktúrát – számol be a hivatal a hivatalos közleményében.

Az infrastruktúra biztosítása, különösen a hidaké, hatalmas jelentőséggel bír a működő és biztonságos autópálya-hálózat szempontjából. Ezért is terveznek több tömegellenőrző pontot a teherautók számára a német autópályákon.

A folyamatosan növekvő teherforgalom már komoly zavarokat okozott az infrastruktúrában. Mint az Autobahn GmbH, mi felelünk az utakért, amelyek mindig biztonságosak a közlekedés számára. Ezért kell gondoskodnunk arról, hogy ne legyen lehetséges a fuvarozás túlterhelt teherautókkal. Már 2024. végé Aachen és Köln között tesztelni fogjuk az A4-esen a tömegellenőrző pont pilotját” – magyarázza Stephan Krenz, az Autobahn GmbH vezetője.

Összesen a német autópályákon 16 ilyen tömegellenőrző pont épülne 2028-ig.

A teherautók tömegének ellenőrzése és az ezzel kapcsolatos büntetések a jogsértésért segít elkerülni a túlterhelt autók káros hatását az infrastruktúrára a túl magas tengelyterhelés következtében. Ezen kívül a túlterhelt teherautók fenyegetik a közúti biztonságot a nagyobb fékút és nagyobb ütközési energia következtében.

Digitális ellenőrzőpontok a pihenőhelyeken

Így az Autobahn GmbH és a BALM teljesen digitális stacionárius ellenőrző pontokat hoznak létre a parkolókban a legforgalmasabb autópályák mellett a következő néhány évben.

Az Autobahn GmbH megtervezi, felépíti és karban tartja a tömegellenőrző pontokat. A BALM pedig gondoskodik a túlterhelt jűrművek ellenőrzéséről.

Az autópálya felületébe épített mérési technológia lehetővé teszi a jövőben a túlterhelt járművek előzetes szelekcióját, amelyeket utána a mérleges ellenőrzési pontokra küldenek telematikával irányított LED kijelzőkkel újbóli mérésre. Amennyiben a teherautó túl nehéznek bizonyul, nem megy tovább, a járművezetőre és a jármű tulajdonosára pedig bírságot szabnak ki.

Az első autópálya-ellenőrző pont jövő év októberében kerülne átadására a Rur-Scholle parkolóban az A4-es autópályán Düren közelében, Észak-Rajna-Vesztfáliában