Illegális közúti versenyre látogatott ki a közlekedési hatóság és a rendőrség

Kecskemét lakosságának nyugalmát évről-évre megzavarják a nyári időszakban megjelenő, többségében engedély nélkül átalakított járművekkel történő éjszakai, illegális gyorsulási versenyek. Az érintett járművek a korábbi években elsősorban a kiskörúton, egy belvárosi parkolóban gyülekeztek, majd fokozatosan tértek át egy nagy bevásárlóközpont parkolójába.

Amellett, hogy a gyorsulási versenyek rendkívül balesetveszélyesek, erős zajhatást idéznek elő, amely különösen zavaró a környéken élők számára.

Az összehangolt ellenőrzési akció során a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Járműforgalmi Osztálya (közlekedési hatóság) 2023. június 3. napján a késő esti órákban együttesen vonult ki.

Az ellenőrzés célja a közúti közlekedés biztonságának növelése, a jogsértések felfedése és azok visszaszorítása. A közlekedési hatóság a mobil műszaki vizsgálóállomását is a helyszínre telepítette, amely segítségével fékhatás műszeres mérésére, valamint a futómű állapotának aktív vizsgálatára is sor került a járművek szemrevételezéssel történő általános műszaki állapotának ellenőrzése mellett.

A közlekedési hatóság és a rendőrség intézkedés alá vonta a helyszínen gyülekező járműállományt és azok vezetőit. A részletes ellenőrzés által érintett 6 járműből kiugróan nagy arányban, 5 személygépjármű esetében tártak fel hiányosságot, illetőleg engedély nélküli átalakítást. Az ellenőrzés eredményeként a hatóság kijelölt vizsgálóállomásán történő műszaki vizsgálatra bemutatásra kötelezték az érintett járművek üzembentartóit.

A hatóságok kiváló együttműködésének és összehangolt tevékenységének köszönhetően, a közlekedési morál javítása érdekében tett erőfeszítések eredményeképpen egyre biztonságosabbá válhat a vármegyében a közlekedés.

A közlekedési hatóság és a rendőrség közös ellenőrzési akciói a jövőben még intenzívebbé válnak a balesetek megelőzése és a lakosság nyugalmának biztosítása érdekében.

(Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal)