Durván megemeli a kormány a gyorshajtási bírságok összegét

Augusztus közepétől közel félmillió forintba is kerülhet a gyorshajtás.

Egy éve sincs, hogy a megemelték a gyorshajtás után kiszabható közigazgatási bírságok mértékét. Most ismét fentebb kúsznak a büntetési tételek, augusztus közepétől nem lehet 50 ezer forint alatt megúszni.

A július 31-én éjjel közzétett Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozták a közigazgatási bírságok új tarifáit. Az augusztus közepén hatályban lévő rendelet 1. mellékletének értelmében mostantól ha az adott útszakaszon a megengedettnél 15 km/óránál gyorsabban hajt valaki, akkor minimum 50 ezer forintos bírságra számíthat. Ahogy eddig, úgy a jövőben is külön kategóriába esnek az 50 km/óra alatti, az 50-100 km/óra közötti, és a 100 km/óra fölötti korlátozás hatálya alatt elkövetett gyorshajtások. Utóbbinál például nem is 15, hanem 20 km/óra a ráhagyás, korábban ilyen különbség nem volt.

A korábbi 39 ezer forintról tehát a minimum büntetési tétel 50 ezer forintra emelkedik, míg a maximálisan kiszabható 390 ezer helyett immár 468 ezer forint lesz. Ugyanakkor nem csak a száguldozás után járó bírságokat emelték. A piros lámpán való áthaladás immár 80 ezer forintba fog fájni, a leállósáv nem megfelelő használata akár 156 ezer forintba is kerülhet. A kötelező haladási irány megsértése immár 78 ezer forintos büntetést vonhat maga után, de a behajtani tilos jelzés ignorálása is 47 ezer forintot vehet ki a pénztárcából.

A biztonsági öv használatának elmulasztása után járó bírság is emelkedik: lakott területen belül 20, azon kívül 30, míg gyorsforgalmi úton 40 ezer forint az új büntetési tétel.