Erre a gyorsforgalmiút-fejlesztésre várt fél Nyugat-Magyarország

Magyarország és Ausztria kormánya megállapodást kötött a két ország közötti közlekedés fejlesztéséről. A tervek szerint összekötik a magyar M80-as gyorsforgalmi utat és az osztrák S7-es autópályát Szentgotthárd és Heiligenkreuz im Lafnitztal (Rábakeresztúr) között. Erről szóló jogszabálytervezetet nemrég küldte társadalmi egyeztetésre a kormány.

A megállapodás célja az Európai Unió transzeurópai közlekedési hálózatának fejlesztése, valamint a nemzetközi turizmus, kereskedelem és mobilitás elősegítése.

A szerződés értelmében a magyar oldalon az M80-as út építését és költségeit a magyar kormány, míg az osztrák oldalon az S7-es út építését az ASFINAG osztrák autópálykezelő vállalat fogja finanszírozni.

A KÉT ÚT ÖSSZEKAPCSOLÁSA NEM VÁLTOZTATJA MEG A HATÁRVONALAT.

A törvényjavaslat az Országgyűlés jóváhagyásával lép hatályba, és a megállapodás végrehajtásáért a magyar közlekedési miniszter felelős. A végleges hatálybalépéshez mindkét ország belső jogi jóváhagyásai szükségesek.

Közel két éve adták át a Körmendet az osztrák határral Rábafüzesnél összekötő M80-as gyorsforgalmi utat. Az út egészen a magyar-osztrák határ vonaláig készen van, onnan viszont nincs folytatása, így a határ után a régi utakat kell használni Ausztriában – írja a Nyugat.hu.

Az osztrákok már jó ideje tervezik és építik az S7-es gyorsforgalmit, ami az A2-es autópályát köti majd össze az M80-assal Rábafüzesnél. Tavaly április elején elkészült az S7-es alagútja Rudersdorfnál, és az év végére készen lett az A2-es és Rudersdorf közötti szakasz is.