Nagyot koppannak az ügyeskedő magyarok

Nem lesz kibúvó, a tagállamok egymást segítve találják majd meg azokat is, akik nem otthon, hanem más EU-s országban követnek el közlekedési kihágást.

Döntött az Európai Parlament: nehezebb lesz a jövőben megúszni az autósoknak, motorosoknak és minden más közúti közlekedőknek a külföldön elkövetett szabályszegések következményeit. Az EP 570 szavazattal, 36 ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadta ‘A közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információk határokon átívelő megosztására’ vonatkozó új szabályokat, amelyek a nemzeti hatóságok közötti automatizált információcsere mellett új kölcsönös segítségnyújtási eljárásokat vezet be az elkövető azonosítására és a pénzbírságok megfizetésének kikényszerítésére.

Még a mostani döntés előkészítésének időszakából származó adatok szerint a külföldi járművezetők által elkövetett szabálysértések mintegy 40 százaléka maradt évente következmények nélkül. Vagy azért, mert nem sikerült azonosítani a szabálysértőket, vagy azért, mert különböző okok miatt nem hajtották be tőlük a bírságot. A Strasbourgban a napokban módosított szabályok az EP tájékoztatása szerint a jövőben hatékonyan kezelik majd ezeket a problémákat, egyszersmind javítják az uniós országok közötti együttműködést.

Az már egy ideje egy összeurópai célkitűzés, hogy 2019-hez képest 2030-ra a felére csökkenjen a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak és súlyos sérültjeinek a száma, 2050 után pedig már lehetőleg senki nem haljon meg közlekedési balesetben. Az Európai Számvevőszék a közelmúltban közzétett jelentése szerint azonban szinte valamennyi tagállam jelentős lemaradásban van időarányosan, s ha a tagállamok és maga az Európai Bizottság nem tesz hatékonyabb lépéseket a siker érdekében, a célkitűzést nem lesznek képesek teljesíteni.

Szöveg és fotó forrása: penzcentrum.hu