Autópálya-kapcsolatot nyert Páty

Páty és az M1-es autópálya közötti összekötő új szakasza 1,4 kilométer hosszú.

Átadták a Páty és az M1 autópálya közötti összekötő út II. szakaszát, melynek köszönhetően könnyebben elérhetővé válik Páty központja és iparterületének megközelítése. Ennek, valamint a tavaly decemberben átadott szakasznak köszönhetően tehermentesülnek a város központjában található balesetveszélyes és szűk utcák.

Az eseményen megjelent Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Menczer Tamás a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója és a térség országgyűlési képviselője és Székely László, Páty polgármestere.

A fejlesztésnek köszönhetően olyan 1400 méter hosszú, 2×1 sávos útszakasz épült meg, amelyre közlekedési, közlekedésbiztonsági, lakossági és gazdasági szempontból is szükség volt.

 A beruházás részeként két új körforgalmú csomópontot is létrehoztak, további 1,4 kilométeren pedig a Rákóczi utca kopórétegének cseréje is megtörtént. A kivitelezés részét képezte továbbá 775 méter zajárnyékoló fal megépítése, a dinamikus mozgásérzékelő közvilágítás, a hírközlési, valamint kis- és középfeszültségű villamos vezetékek, a vízellátás, a szennyvízelvezetés, a szénhidrogén vezetékek és a csapadékvízelvezető rendszer kiépítése is.

Mint ismert, a Mészáros és Mészáros Zrt. kivitelezésében épült mindkét ütem. Az I. ütem során a 2×1 sávos összekötő út

  • 3,5 m széles sávokkal, 7,5 m útburkolat szélességgel és
  • 11 méter koronaszélességgel, illetve a két körforgalom között 3,25 méter sávszélességgel és 9,5 méter koronaszélességgel

épült meg, összesen mintegy 900 méter hosszon. Az akkori beruházásban

  • két új körforgalom építése mellett
  • felújították a Füzes-patak hídját és
  • rendezték a patak medrét;
  • átépítették a 81106 számú utat 160 méteren,
  • illetve csatlakozásokat építettek ki a Sasfészek pihenőhely csomópontjához, valamint a meglévő földút-hálózathoz.

Évtizedek óta várt autópálya-kapcsolat jött létre a két ütem megépítésével a Pest megyei településen. Az összesen 2,3 kilométer új útszakasszal Páty települése könnyebben elérhetővé vált, de egyúttal Biatorbágy is mentesült az itt áthaladó forgalomtól.

A fejlesztés hazai forrásból az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, valamint a Mészáros és Mészáros Zrt. kivitelezésében épült megközelítőleg nettó 4.4 milliárd forintból. A most befejezett II. ütem kivitelezésének nettó értéke nagyjából kétmilliárd forint.

Szöveg és fotó forrása: http://magyarepitok.hu