Autópálya-matrica: megint nincs megállás

Annak ellenére, hogy a pályamatricák a vártnál kisebb mértékben drágultak, a NÚSZ 445 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2023-as évet, ami 15 százalékos növekedést jelent.

Az autópálya-matricákat értékesítő Nemzeti Útdíj Szolgáltató (NÚSZ) jelentősen növelte bevételét tavaly, hiszen hivatalos beszámolójuk szerint a nettó árbevétele meghaladta a 445 milliárd forintot, ami 15 százalékkal több, mint a 2022-ben befolyt 387 milliárd forint – írja a TotalCar.

Mindez azt is jelenti, hogy a vállalatnak napi 1,2 milliárd forint volt az átlagbevétele, ami persze egy elméleti szám, hiszen a bevétel jelentős részét az év elején megvásárolt éves matricák teszik ki.

A társaság beszámolójából kiderül az is, hogy az üzleti tevékenységből származó eredmény megközelítette a 1,5 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 3,9 milliárdos mínusszal. A pénzügyi tevékenységből származó tételekkel együtt számolt adózott eredmény viszont a 2022-es közel 20 milliárdról 216 millió forintra csökkent.

Mint írják, az csak jövőre derül ki, hogy 2024-ben is sikerül-e többletet elérni, de ez nagy valószínűséggel össze fog jönni. A matricák ára idén ugyanis a tavaly augusztusi inflációnak megfelelő mértékben, több mint 16 százalékkal drágult.