Súlyos veszélyre figyelmeztet a közútkezelő: emberéleteket követelhet

Az elmúlt hónapban több baleset is történt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkaterületein, melyekben négy munkatársuk meg is sérült. A közutasok munkáját az autósok teszik veszélyessé.

Fertőszentmiklósnál és Polgárnál is csigolyatörést szenvedett egy-egy munkáját végző közutas, ezért a közútkezelő fokozott odafigyelést kér az autósoktól. 

2000 óta 21 munkatársát vesztette el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. balesetekben: amint írják, többnyire figyelmetlen autósok hibái okozták a tragédiákat, melyek elkerülhetők lettek volna, amennyiben a sofőrök körültekintőbben járnak el.

Tőlük elvárható lenne, hogy az útra és a vezetésre koncentráljanak, valamint komolyan vegyék, és be is tartsák az ideiglenes sebességkorlátozásokat. 

A közutasok ma már szinte mindig úgy dolgoznak, hogy energiaelnyelővel ellátott teherautó védi őket, miközben nagy fényerejű, ledes eszközökkel hívják fel magukra az autósok figyelmét, illetve olyan előjelző rendszereket használnak, amelyek ezeket a kamionok fölé tudják emelni. Mindent megtesznek tehát annak érdekében, hogy megóvják munkatársaikat.

A Fertőszentmiklóson, illetve Polgárnál növényzetgondozási munkákat végző kollégák munkaterülete előtt is fényjelzések és terelőkúpok jelezték, hogy az úton emberek dolgoznak. Mindezek ellenére január végén az M0-s autóút déli szektorán, az 5-ös főút csomópontjánál egy személyautó a közútkezelő ütközési energiaelnyelőjének hajtott. Pár nappal ezelőtt pedig Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegye egy-egy mellékúti szakaszán történtek elképesztő esetek. 

A kedvező időjárás miatt közútjainkon a következő időszakban is folyamatosan lesznek a munkálatok, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért minden autóst fokozott figyelemre kér munkatársai védelme érdekében.