Javasoljon Ön is helyszíneket!

Az idei évben is várják az állampolgárok javaslatait az ellenőrzési pontokra, ahol az egész Európát érintő kampányhoz kapcsolódva 2024. április 19-én egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendőrség által a 24 órás Speedmarathon alatt ellenőrzött járművezetők 95%-a az előírásoknak megfelelően választotta meg haladási sebességét.

A Speedmarathon ötletét a német Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség embereit felkérték, hogy szavazzanak azokra a helyre, helyekre, ahol sebességellenőrzést szeretnének. A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták Európában, és hasonlóan a korábbi évekhez, idén is valamennyi ROADPOL-tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, 2024. április 19-én 6 órától 2024. április 20-án 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz.

Az eddigi akciókhoz hasonlóan az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretnék figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat várnak, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre.

Az állampolgárok javaslatait 2024. április 3-án 11 órától április 8-án 12 óráig a [email protected] e-mail címre várják.

A lakosság jelzései alapján, a javasolt helyszínek adottságainak ismeretében a vármegyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, amelyről a nyilvánosságot is tájékoztatják majd.

Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor az egyenruhások a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek majd.

A nem megfelelő sebesség az egyik legnagyobb kockázati tényezője a halálos baleseteknek. Ezért van az, hogy a rendőrség fellép azokkal a járművezetőkkel szemben, akik elmulasztják megtartani a sebességhatárokat. A 24 órás Speedmarathon csak az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek a célja a halálos balesetek számának csökkenése és Európa útjainak biztonságosabbá tétele.

Szöveg és fotó forrása: http://police.hu