Júliustól jöhet az egynapos autópálya-matrica!

Már többször írtunk róla, hogy egynapos autópálya-matrica bevezetésére készül a közlekedési tárca, az indoklás szerint a cél, hogy a sofőrök rugalmasabban használhassák a fizetős útszakaszokat. A kormány a héten döntött a bevezetés javasolt időpontjáról is.

Az egynapos matrica így 2024. július 1-től kerülhet bevezetésre a törvénymódosítás értelmében, amely egyúttal azzal is számol, hogy megszűnik az egyéves sztrádajegy, annak ugyanis túl sok értelme nincs azóta, hogy néhány évvel ezelőtt bevezették a 365 napos matricát. Ez utóbbi a vásárlás időpontjától 365 napig érvényes, míg az egyéves a következő év január végéig.

Továbbra is megmarad a 30 napos és a 10 napos sztrádamatrica. Az egynapos matrica bevezetését az Európai Parlament 2022-es döntése teszi lehetővé.

A matrica az adott napon éjfélig lesz érvényes, az ára pedig 5,40 euró lesz a személyautók esetében. Jelenleg az egyéves és 365 napos 60 euró, a 30 napos 17 euró, míg a 10 napos 12 euró.

A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) adatai szerint egyébként jelenleg a 10 napos matricák a legnépszerűbbek, az összes eladott matrica 59%-át teszik ki, majd a 365 napos, és végül a 30 napos matricák következnek.

Magyarországon idén vezetik be az egynapos autópálya-matricát, déli szomszédainknál D1 egynapos matrica ára 5 150 Ft-ba fog kerülni. Az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 Ft) a rendelet szerint legfeljebb 9%-a (5 153 Ft) lehet.

Ez alapján a D2-es díjkategóriába tartozó járművek számára az egynapos matrica ára akár 7 310 Ft is lehet.

Az ár tehát jóval magasabb a szlovákiainál, de azt is hozzá kell tennünk, a kiépített úthálózat is többszöröse a szlovákiainak.