Új megoldással lehet olcsóbb a jogosítvány

Európa-szerte egyre drágább a vezetői engedély megszerzése, ezért Németországban az az elképzelés, hogy több tanulót képeznének vezetési szimulátoron.

A németországi autósiskolai képzés reformjáról szóló vitában a CDU/CSU közlekedéspolitikai szóvivője azt javasolta, hogy a vezetői engedély árának csökkentése végett több szimulátoros képzést építsenek be a gépjárművezető-iskolai oktatásba. Az SPD (Szociáldemokrata Párt) és a Zöldek azonban szkeptikusan fogadták az ötletet – írja az Auto Bild alapján a Blikk.

A Vezetéstechnikai Oktatók Szövetsége fenntartásait fejezte ki az ellenzéki javaslattal kapcsolatban. Véleményük szerint a szimulátorok hasznosak lehetnek a képzés kezdeti szakaszában, hogy jobban felkészítsék a tanulókat az első vezetési órára a forgalomban, de nem helyettesítheti teljes mértékben a gyakorlati oktatást.

Magyarországon már engedélyezték a szimulátorok használatát a gyakorlati oktatásban. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 2022-ben egy kormányrendelettel adott zöld utat a meglehetősen modern oktatási módszernek. 2023 végétől már igénybe lehetett venni a szolgáltatást a magyarországi autósiskoláknál, ahol már beszerezték a felszerelést. A szimulátoros oktatás nem lesz kötelező, a választható elemek közé sorolták, és a gyakorlati oktatás egy részét lehet vele helyettesíteni.

Szöveg és fotó forrása: http://infostart.hu