Gépjárműadó 2024: hol és mikor történik a NAV gépjárműadó befizetés?

Minden gépjárművel rendelkező magyar állampolgár alapkötelezettségei közé tartozik a NAV gépjárműadó befizetés, amelyet évről évre fix időpontban kell megtennünk. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a gépjárműadó 2024 évi szabályairól: mi a gépjárműadó lényege, történt-e változás a gépjárműadó törvényben, mennyi a gépjárműadó 2024 évében és hogyan zajlik a gépjárműadó lekérdezés, ha meg akarjuk tudni, a gépjárműadó mennyi lesz a mi autónk esetében!

Cikkünkben a gépjárműadó 2024 évi szabályainak jártunk utána: eláruljuk, a gépjárműadó mikor kell fizetni, avagy mikor van a gépjárműadó befizetési határidő 2024 évében, a gépjárműadó fizetése hol történik és hogyan zajlik a NAV gépjárműadó befizetés. Mennyi a gépjárműadó összege, a jármű mely tulajdonságai befolyásolják a gépjárműadó mértékét? Mi a gépjárműadó lényege, mikor történik a gépjárműadó befizetése, hogyan számol a gépjárműadó lekérdezés során a gépjárműadó kalkulátor 2024 évében?

  • ban pedig arra, akit a nyilvántartásban elsőként tulajdonosnak bejegyeztek.

Milyen gépjárművek után kell gépjárműadót fizetni?

A gépjárműadó 2024 évében változatlanul egységesen kötelező minden személyszállító gépjárműre; autóbuszra, lakókocsira, lakópótkocsira a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, illetve tehergépjárműre hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Vonatkozik továbbá a 2024 gépjárműadó nyergesvontatóra is (a gépjárműadó törvény szerint a nyergesvontató saját tömegének kétszerese számít, növelve a nyergesvontatóval vontatható, átmenőfékes vontatmány megengedett legnagyobb össztömege és a nyergesvontató saját tömege pozitív különbözetének felével).

Milyen járművekre vonatkozik gépjárműadó mentesség?

Nem kell gépjárműadót fizetni 2024 évében a lassú jármű után, a lassú jármű pótkocsija után, munkagépek után és magyar rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontató után sem, továbbá nincs gépjárműadó a CD, CK, DT, OT és Z betűjű rendszámtáblával ellátott gépjárművekre, a méhesházas gépjárműre, a négykerekű segédmotoros kerékpárra, illetve olyan külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre sem, amelyek valamelyik EU tagállamban nyilván vannak tartva.

A gépjárműadó befizetése alól mentesülnek a környezetkímélő gépkocsik (elektromos autók), a költségvetési szervek járművei, az egyesületi és alapítványi járművek, az egyházi személyek járművei és a fegyveres erők gépjárművei is. Gépjárműadó mentesség vonatkozik továbbá azokra az autóbuszokra, amelyeknek a nettó jövedelmének minimum 75%-a helyi/helyközi tömegközlekedésből származik. Mentes a gépjárműadó alól a súlyos mozgáskorlátozottat vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt rendszeresen szállító, maximum 100kW teljesítményű gépjármű is.

  • a gépjármű gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/ kW.

Gépjárműadó 2024: mennyi a gépjárműadó a gépjármű súlya szerint?

  • Az előző pont alá nem tartozó tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 1.380 Ft;
  • a légrugós vagy az azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft.
  • az „E” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármű után 10.000 Ft, a tehergépjármű után pedig 46.000 Ft;
  • „P” betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft.

A NAV gépjárműadó fizetése hol történik?

A gépjárműadó 2024 évében változatlanul befizethető banki átutalással, levélben mellékelt csekkel (2024 gépjárműadó befizetés postán), személyesen a NAV ügyfélszolgálaton, vagy az EFER-en keresztül is.

NAV gépjárműadó mikor kell fizetni?

A gépjárműadó befizetése minden évben ugyanúgy történik: befizethető a gépjárműadó 2024 során egyösszegben vagy két részletben is (őszi gépjárműadó – szeptember 15. és tavaszi gépjárműadó – március 15.). Amennyiben a gépjárműadó befizetése egyösszegben történik, a 2024 tavaszi gépjárműadó befizetési határidő a mérvadó. Időarányos gépjárműadó esetén a határozat kézhezvételét követően, annak a hatályossá válásától számított 15. napjáig kell, hogy megtörténjen a NAV gépjárműadó befizetés.

Szöveg és fotó forrása: http://penzcentrum.hu