Erre figyelj, ha megyei matricát vásároltál

Az éves vármegyei matrica egy nagyon praktikus konstrukció, amely akár 13 hónapon át használható, és korlátlan autózást tesz lehetővé adott megyében. Nem meglepő tehát, hogy idén is a legkedveltebb e-matrica típusnak számít. Vannak azonban részletek, amire érdemes figyelned – főleg most, amikor év elején annyi minden változott.

A megyei matrica egy különleges autópálya matrica típus, mert időben és földrajzilag is korlátos: a következő év január 31-e 23:59-ig használható, azonban kizárólag egy vármegye területén. A matrica hatálya a szomszédos megyék első csomópontjainál véget ér. 2024. első napján életbe lépett pár jogszabály, ami miatt az autósoknak érdemes ismét képbe hozniuk magukat. Nem éri meg rutinból vásárolni, közelebbről meg kell nézni, mi történt az e-matricák háza táján.

Ami nem változott, az a vásárlás helye: minden megyei matrica autopalyamatrica.hu honlap felületén vásárolható a legkényelmesebben, leggyorsabban, és a legtöbb előnnyel.

A megyei matrica ára 2024-ben

A megyei matrica ára díjkategóriánként más, és az autopalyamatrica.hu honlapon történő vásárlás első lépéseként mindig azt kell kiválasztani azt, éppen melyik vármegyére vásároljuk meg a jogosultságot. Természetesen egy gépjárműre több (akár az összes) megyére is vásárolhatsz megyénként matricát.

A D1, D1M, és U kategóriában a megyei matrica ára vármegyénként 6 660 Ft. A D2 kategóriában 13 330 Ft-ba kerül megyénként a matrica, és ahogy fent említettük, a B2 kategóriában már nem él ez a lehetőség. A buszok (és a melléjük sorolt lakókocsik) 2024 februárjától egy úthasználat alapú e-útdíj-rendszer szerint fizetnek a díjköteles úthálózat használatáért.

Szöveg és fotó forrása: http://blikk.hu