Gyorshajtás miatt Magyarországon is kivonhatják az autót a forgalomból

Nem árt komolyan venni (és átvenni) a hivatalos küldeményeket.

Ha valaki gyorsan hajt, ráadásul azt rögzíti egy traffipax, akkor hamarosan levelet kap a rendőrségtől, amelyben ott lesz a határozat, benne a befizetendő bírság összegével. Ha valaki ezt átveszi, aztán kifizeti a büntetést, akkor csak a pénztárcája lesz vékonyabb, de más gondja nem lehet. A Totalcar azt vizsgálta meg, mivel jár, ha valaki nem fizet, vagy át sem veszi a határozatot, és kiderült, súlyos következményei lehetnek.

Ha ugyanis valaki nem veszi át a határozatot, például már közben más címre költözött, akkor is a második postai kézbesítési kísérletet követő 5. napon kézbesítettnek minősül. Ezt nevezi a jog kézbesítési vélelemnek. Ha a kézbesítéstől számítva 53 napig nem érkezik meg a befizetés, a rendőrség automatikusan átadja a NAV-nak a követelést és értesíti az illetékes okmányirodát is. A NAV adók módjára intézkedik a bírság összegének behajtására. Az adóhatóság nem postai úton küldi meg a leveleket, hanem elektronikusan, az erre szolgáló tárhelyre.

Már csak azért is érdemes foglalkozni az ilyen hivatalos megkeresésekkel, mert megelőzhető vele az okmányiroda eljárása, vagyis az autó forgalomból való kivonása. Ha ugyanis a NAV nem tudja behajtani a gyorshajtási bírságot, akkor hivatalból kitiltják az autót a forgalomból.

Szöveg és fotó forrása: http://infostart.hu