Hatalmas tüntetés kezdődhet Magyarországon

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, közölte: jövő pénteken a záhonyi határnál fognak tiltakozni a gazdálkodók az Európai Bizottság döntése ellen, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát. A Bizottság friss előterjesztése szerint újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát az unióba. Sőt, ha minden nem lenne elég, már Moldovának is megadná ezt a lehetőséget.

Ez lényegében dömpingárak kialakulását jelenti az unión belül, miután olyan termékekkel kell versenyre kelniük, amelyeknek előállítása során semmilyen uniós elvárást nem kell teljesíteni. Nemcsak a gabona, hanem például a vámmentesen behozható termékek közé sorolt baromfi is problémás, hiszen az elmúlt években az unió annyi új előírást fogalmazott meg a közösségen belül termelőknek, hogy a csirkék majd, hogy nem négycsillagos szállodai színvonalon vannak tartva, miközben Ukrajnába szűk terű ketrecekben tartják a baromfikat – írja a Világgazdaság

A MAGOSZ, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen kiadott közleményében jelezte: 

Támogatjuk a nyugat európai gazdálkodók követeléseit, akiket a saját kormányaik intézkedései is sújtanak. A magyar kormány számunkra nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között a gázolaj jövedéki adó visszatérítés számunkra eddig és ezután is biztosított; a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló; megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét; hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt.

Szöveg és fotó forrása: http://agrarszektor.hu