Februárral új útdíjfizetési-év indul!

Szerdával lejárnak a tavalyi úthasználati jogosultságok. Érdemes figyelni rá, ilyenkor gyűjtik az autósok az évben a legtöbb büntetést!

Már csak pár nap, és január 31-én éjfélkor lejárnak a 2023-as „autópályamatricák”. Nem csak hazánkban, hanem a környező országokban is. A 2024-es jogosultságok megvásárlásához érdemes több lehetőséget is számba venni, mert sok ezer forint is lehet a különbség egy-egy weboldal ajánlata között. Mivel elterjedt a mobilon elérhető vásárlási szolgáltatás, amellyel akár a buszjegytől a parkolásig, vagy autópályamatrica vásárlásáig egy app használatával meg lehet mindent vásárolni, sokan nem is foglalkoznak azzal, hogy milyen felárat fizetnek a kényelemért. Az úgynevezett kényelmi díj, néha egész jelentős az igénybe vett szolgáltatás árához képest. Így érdemes körülnézni nem csak abban az esetben, ha magyar autópályamatricát szeretne valaki vásárolni, hanem a környező országokba látogatóknak.

Egyszerűen klasszikus megoldás, hogy besétál az autós egy benzinkúthoz, és ott vesz e-matricát. Aztán ahogy közeledik valamelyik határhoz, akkor ott ismét megáll, majd megveszi az adott ország matricáját is. Viszont, ha valaki nem akar ilyenekkel foglalkozni, akkor van lehetőség arra, hogy online vásárolja meg az adott ország matricáját. Ha beütjük a Google keresőbe például, hogy „autópálya matrica Ausztria”, szinte végtelen számú oldal jelenik meg.

2024-ben Ausztriában ezek az érvényes árak

Matricaárak személyautókra

Egynapos matrica: 8,60 euró

Tíznapos matrica: 11,50 euró

Kéthavi matrica: 28,90 euró

Éves matrica: 96,40 euró

Az egynapos matricát nézve találni olyan oldalt, ahol elvileg 6.90 euró az ár. Csábító, de a meglepetés akkor jön, amikor valaki eljut a fizetésig. Ott ugyanis a végösszeg már 13.90, ami több mint 5 euró eltérés. Mindenki átszámolhatja, hogy ez mennyi magyar forint – kb 2000 forint. Találni olyan oldalt is, ahol a 10 napos matrica a hivatalos 11,5 euró helyett 24,9 euróba kerül! Mivel Ausztriában az egynapos matrica új, így előfordul, ahol még nem is állították be ezt az opciót. A sort lehetne folytatni példákkal, de a tanácsunk az, hogy minden ország esetében a hivatalos autópályakezelő weboldalát keressék fel. Ott nincs rejtett kezelési költség vagy kényelmi díj. Ráadásul nem futhatnak bele olyanba, hogy esetleg egy adathalász, vagy csaló oldalra tévednek.

2401 Matrica Vasarlas 1

Hivatalos autópályakezelői oldalak:

Magyarország: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (web: https://nemzetiutdij.hu/hu/ )

Ausztria: https://shop.asfinag.at/hu/

Szlovákia: https://eznamka.sk/sk

Szlovénia: https://evinjeta.dars.si/hu

Románia: http://www.cnadnr.ro/ro

Csehország: https://edalnice.cz/#/validation

Horvátországban, Olaszországban, Szerbiában fizetőkapuk vannak, ott erre kell felkészülni.

Szöveg és fotó forrása: http://Kreszvaltozas.hu