Akár 256 km autópályát átadhatnak jövőre

Jövőre az észak-erdélyi autópályának egyetlen új szakaszát sem fogják megnyitni, a Székelyföldet majdan átszelő A8-asra pedig nem különítettek el pénzt.

Mérföldkőhöz, pontosabban az 1000 kilométereshez érkezett idén a romániai autópályahálózat, melyet a Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közti sztrádaszakasz átadásával lépett át. Az újévbe már 1075,5 kilométernyi autópályával és gyorsforgalmi úttal lépünk át, időközben ugyanis további útszakaszokat nyitottak meg a forgalom előtt. Ezek egyike az Aranyosgyéres és Maroskece közti volt, melynek köszönhetően immár szinte végig autópályán lehet autózni Marosvásárhely és Kolozsvár között. Hogy csak szinte, annak az a magyarázata, hogy a Kolozsvárhoz legközelebbi felhajtó/lehajtó a városközponttól kb. 20 kilométerre van, Gyalu határában.

Idén kb. 81 kilométer modern közutat adtak át a forgalomnak, ami azt jelenti, hogy 2023 viszonylag gyümölcsöző év volt a közúti infrastruktúra fejlesztése szempontjából. Az sem mellékes, hogy idén adták át a brăilai Duna-hidat, ami jelentős megvalósítás, még úgy is, hogy néhány héttel a megnyitást követően már javítgatni kellett.

Ami 2024-et illeti, a Hotnews három forgatókönyvet vázolt fel. A hurráoptimista verzió 256 km átadásával számol, a mérsékelten optimista 197, míg a realista forgatókönyv 84 kilométerrel…írja a Maszol.ro portál.

Ami szinte biztosra vehető, az kb. 23 km a bukaresti A0-s körgyűrűből, 14,6 km az A7-es Buzău és Focșani közti szakaszán, 32 km a Pitești és Craiova közti gyorsforgalmi útból és az észak-erdélyi autópályát a nagyváradi körgyűrűvel összekötő 13 kilométeres gyorsforgalmi út. Ez összesen mintegy 84 kilométer.

Arra is van némi esély, hogy elkészüljön az A0-s egy másik, 18 kilométeres szakasza, közel 67 km Buzău és Focșani között az A7-esből, további 17,7 km Pitești és Craiova között, valamint 11 km a Brăila és Galac városokat összekötő gyorsforgalmi útból. Ezek a szakaszok együttesen kb. 113 kilométert tesznek ki.  

Elméletileg átadhatnak még 9 kilométert a bukaresti körgyűrűből és 49,35 kilométert az A7-es sztráda Ploiești és Buzău közti szakaszából. Ez további 58,35 kilométert jelenthet, aminek az elkészülte nem zárható ki teljesen, ugyanakkor erősen valószínűtlen.

Látható, hogy 2024-ben az észak-erdélyi autópálya egy árva kilométerrel sem fog nőni, a magyarlakta vidékeken az egyetlen újdonságot a Nagyvárad melletti gyorsforgalmi út átadása fogja jelenteni.

A Hotnews felhívja a figyelmet, nagy a valószínűsége egyes folyamatban levő beruházások elakadásának, a 2024-es költségvetésben ugyanis a szükségesnél kevesebb forrás van előirányozva a közúti beruházásokra. A Székelyföldet átszelő A8-as autópályára egyáltalán nem különített el pénzt a kormány, pedig annak egyes, az országos helyreállítási tervbe (PNRR) belefoglalt szakaszait 2026-ban be kellene fejezni. A Nagyszeben-Pitești autópályára 30 százalékkal kevesebbet szánnak, mint idén, annak ellenére, hogy el kellene kezdeni a munkálatokat a nehéz hegyvidéki szakaszokon.

Információ és fotó forrása: Maszol.ro portálról