Téli üzemmódra váltottak az M5-ös autópályán

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. as az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre.

Mától, tehát november 10-től, az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A[1]WAY Zrt. a jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek megfelelően teljesítik a téli üzemeltetés kapcsán előírt feladatok. Ennek megfelelően az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket és adaptereket. Az autópálya, valamint a karbantartó flotta is készen áll a télre. A dolgozók oktatása az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően megtörtént. 2023. november 10-e és 2024. március 15-e között a folyamatos ügyeleti szolgálat biztosított.

Az ügyeleti szolgálat időtartama az időjárás függvényében módosítható. A téli üzemeltetési időszakban a 156,6 km hosszú autópálya üzemeltetését speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével három üzemmérnökség látja el. A síkosság-mentesítést, valamint a hó eltakarítását 12 saját, kettős rendeltetésű gépjármű végzi. Továbbá 7 többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas kettős rendeltetésű Unimog, 3 rakodó és szükség szerint további 4 bérelt, kettős rendeltetésű gépjármű segíti az autópálya téli üzemeltetésének ellátását.

Az autópálya burkolatainak síkosság-mentesítésére a mérnökségek sótárolóiban 7001 tonna nátrium-kloridot és 18 tonna kálcium-kloridot halmoztak fel. Minden mérnökségen 12 órás váltásban 1-1 fő vezetőügyeletes irányítja a szolgálatot, a gépkocsivezetők szintén 12 órás váltásban dolgoznak, míg a diszpécser- és útellenőri szolgálat a nap 24 órájában rendelkezésre áll. A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az üzemeltető rendszeresen végez útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként monitorozza az autópálya állapotát. Térfigyelő kamerarendszer is üzemel, amely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé.

Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 percenként frissülő, műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatait az üzemeltető társaság az egyes üzemmérnökségekhez tartozó autópálya-szakaszokra vonatkozóan követi. A bajba jutott utazók a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonokon keresztül kérhetnek segítséget. A balesetmentes közlekedés mindemellett a közlekedők felelősségteljes magatartásától és a gépjárműveik felkészültségétől is függ.

Szöveg és fotó forrása: http://kreszvaltozas.hu