Új szabály: korlátozzák a mentők sebességét itthon

Az Országos Mentőszolgálat saját sebességhatár bevezetéséről döntött, a sofőrök csak az engedélyezett mértékben léphetik túl a megengedett tempót.

A megkülönböztető jelzést használó járművek haladását segítő „Adj utat, ments életet” kampány mellett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a saját sofőrjei számára is biztonsági határt húz: a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb 30 km/h-val léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

A megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkezett mentőbalesetek szakértői elemzése megmutatta, hogy az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár 30 km/h-nál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével.

Az OMSZ nemzetközi példák alapján bevezetett új szabálya a gyakorlatban azt jelenti, hogy például 50 km/h sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/h sebességgel haladhatnak a mentők, míg autópályán a mentőautók legfeljebb 160 km/h-val közlekedhetnek. Kereszteződésbe érve a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthatnak át a mentősök.

Szöveg és fotó forrása: vezess.hu